Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediye olarak iklim değişikliğiyle mücadele birimleri müdürlükleri kuracaklarını açıkladı. Karalar, “Para kazanma hırsıyla iklim değişikliğine yol açanlarla mücadele etmek kolay değil ama bizler mücadele edeceğiz” dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2020 Sağlık Günleri kapsamında “Havanın Kirletilmesi ve İklim Krizi” başlıklı bilgilendirme toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkan Zeydan Karalar’ın da baştan sona takip ettiği etkinlikte Prof. Dr. Ali Kocabaş iklim değişikliğini ve olumsuz sonuçlarını anlattı.
“En Büyük Değer Su ve Toprak”
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Zeydan Karalar, “İklim değişikliği dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi krizlerden bir tanesi ve giderek daha tehlikeli oluyor. Biz Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, konuyla ilgili Boğaziçi Üniversitesi’nde protokol imzalayan ilk belediyeyiz. İklim değişikliğinin nereye gittiğini, insanları nasıl tehdit ettiğini ve tehlikenin arttığını görüyoruz. Kaldı ki 30-40 yıl sonraki en büyük değer su ve toprak olacak. İnsanlığın geleceği tehlikeye giriyor ve hepimizin bunu önlemek adına yapacağı bir şeyler var. Belediye olarak iklim değişikliğiyle mücadele birimleri müdürlükleri kuruyoruz. Halk sağlığıyla, çevreyle ve ekolojik dengenin korunmasıyla ilgili toplantılar, paneller düzenleyeceğiz. Böylece halkımızın bilinçlenmesini amaçlıyoruz” dedi.
“Üzerimize Düşeni Yapacağız”
Toplantı sonunda yeniden söz alan Başkan Zeydan Karalar, rant uğruna dünyanın tahrip edildiğini, kirletildiğini kaydetti. Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Önemine binaen toplantıyı sonuna kadar takip ettim. Para kazanma hırsıyla iklim değişikliğine yol açanlarla mücadele etmek kolay değil ama bizler mücadele edeceğiz. Gelecek nesle daha güzel bir dünya bırakmak ve iklimin daha az ısınması konusunda üzerimize düşeni, olanaklar doğrultusunda yapacağız. Bunun sözünü veriyorum.”
“Havanın Kirletilmesi ve İklim Krizi” konulu sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Kocabaş ise dünyanın hızla kirlenmeye devam ettiğini kaydetti. Fosil yakıtların kirliliğin başlıca etkeni olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kocabaş, yenilenebilir enerji, şehir planlaması ve yeşili korumaya yönelik öneriler konusunda görüşlerini aktardı.
Prof. Dr. Ali Kocabaş, “Elli yılı aşan bir süreden beri insan aktiviteleri, özellikle de fosil yakıtların yakılması, yoğun miktarda karbondioksit ve diğer seragazlarının salınmasına neden olarak, atmosferin daha alt kısımlarında ek ısının tutulmasına yol açtı ve küresel iklimi etkiledi. Sonuçta, insan sağlığı ve sağlık sitemlerini önemli derecede etkileyen küresel iklim krizi ortaya çıktı” diye konuştu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…