Merakla beklenen iklim finansmanı zirvesine iki hafta kala, çoğu gelişmiş ülke liderinin katılımlarını doğrulamaması, liderlerin zirveyi ne derece ciddiye aldığı konusunda soru işaretlerini artırdı.
Tam tersine, birçok gelişmekte olan ülkenin lideri Paris’teki toplantıda olacaklarını belirttiler.
Geçen hafta Fransız hükümeti, yeni bir küresel finansman anlaşması için 22-23 Haziran’da yapılacak zirveye katılımlarını teyit eden devlet veya hükümet başkanlarının bir listesini sivil toplumla paylaştı.
İki günlük toplantı, gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemini ve diğer kalkınma hedeflerini daha kolay finanse edebilmesi için küresel finansal sistem reformuna yönelik çabaları hızlandırmayı amaçlıyor.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Çin Başbakanı Li Qiang ve 10 Afrikalı lider orada olmayı planlarken, Fransa’dan Emmanuel Macron ve Almanya’dan Olaf Scholz katılma sözü veren iki gelişmiş ülke lideri oldu.
Geçen hafta sonunda yayımlanan liste itibarıyla ABD, İngiltere, Japonya, İtalya, Kanada ve Avustralya’nın liderleri katılım listesinde yoktu.
E3G analisti Franklin Steves, Avrupalı ve Kuzey Amerikalı liderlerin, Küresel Güney ile ilişkileri sıfırlama ve iklim değişikliğiyle mücadelede konusunda adım atmak adına zirveye katılma sözü vermeleri gerektiğini söyledi.
Afrika İklim Vakfı danışmanı Faten Aggad, ”Zirve, toplu bir çözüm bulma taahhüdünü göstermek için bir fırsat olabilirdi, ancak Afrika ülkeleri zengin ülkelerin zirveye katılmama fikrine alışıyorlar” dedi.
ABD’yi Maliye Bakanı Janet Yellen ve İklim Elçisi John Kerry temsil edecek. Başkan Joe Biden, aynı zamanda Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi Washington DC’de ağırlayacak.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 21-22 Haziran tarihlerinde Londra’da yapılacak olan Ukrayna’yı kurtarma konferansında konuşma yapacak gibi görünüyor ancak kampanya yürütücüler onu bundan sonra Paris’e kısa bir gezi yapmaya çağırdı.
Bir grup sivil toplum liderinin Sunak’a bu ay ilettiği açık mektubunda, “Bu zirvedeki varlığınız, hükümetinizin söylem ve taahhütlerini yerine getirme konusunda ciddi niyetinizi gösterecektir” denildi.
Kanada İklim Eylem Ağı’ndan Caroline Brouilette de Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun zirveye katılması gerektiğini söyledi.
Brouilette, “Masaya gelmezse Kanada bir iklim lideri olamaz. Kanada’nın Paris’te birleşen borç ve iklim krizini ele alan önemli bir değişiklik için yüksek bir ses çıkarması gerekiyor” dedi.
Zirvede, politikacılar ve bankacılar Dünya Bankası gibi çok taraflı kalkınma bankalarının reformu, borç sorunları ve özel sektörün rolü konulu yuvarlak masa tartışmalarına katılacak.
Zirveden önemli bir duyuru olması beklenmiyor, ancak Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun yıllık toplantıları gibi diğer buluşmalarda reformların ivme kazanması umut ediliyor.
Barbados başbakanı Mia Mottley, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından büyük ölçüde ABD ve Avrupa tarafından hazırlanan uluslararası mali sistemde reform çağrısında bulunmuştu.
Mottley’nin önerileri Bridgetown girişimi olarak biliniyor ve adını Barbados’un başkentinden alıyor.
Dünya liderleri ve bankacıların bir araya gelmesinin yanı sıra, Billie Eilish ve Lenny Kravitz gibi sanatçılar zirvenin amaçlarını tanıtmak için Eyfel Kulesi’nin gölgesinde ücretsiz bir konser verecek.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…