Ekonomi

Zengin Ülkelerden Endonezya’ya Enerji Geçişi için 20 Milyar Dolarlık Yatırım

Bir grup zengin ülke ve banka, Endonezya’nın kömürden temiz enerjiye geçişini hızlandırmak için 20 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

ABD ve Japonya, Bali’de duyurulan bir anlaşmayla Endonezya’daki kömürlü termik santralları devre dışı bırakmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını büyütmek için finansman seferberliğine öncülük etti. Ülkeye toplamda 20 milyar dolarlık yatırım gelecek.

Japonya ve ABD, diğer yedi ulusal hükümetin ve AB’nin yanı sıra özel sektör ortaklarından gelen mali katkıları koordine etti.

Para, Endonezya’nın devasa, genç kömürle çalışan termik santral filosunun bazılarının emekliye ayrılmasına ve bunun yerine ülkenin elektrik talebini karşılamak için yenilenebilir enerjinin kurulmasına harcanacak.

Endonezyalı Bakan Luhut Pandjaitan, Salı günü Bali’de düzenlenen G20 liderler zirvesinin oturum aralarında “adil enerji geçiş ortaklığı”nı (JETP) duyurdu.

Pandjaitan medyaya bunun “çığır açan bir uluslararası işbirliği modeli” olduğunu ve gelecek nesillere “fayda sağlayacak politikalar yapma” sözünü yerine getireceğini söyledi.

Temel Hizmetler Reformu Enstitüsü’nün (IESR) direktörü ve Endonezya hükümetine anlaşma hakkında tavsiyelerde bulunan Fabby Tumiwa ise anlaşma hakkında şunları söyledi: “Endonezya’nın 2060 veya daha önce net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir. En büyük yayıcılardan biri olarak, bu, ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için küresel iklim çabaları adına çok şey ifade ediyor” dedi.

Endonezya, bir önceki 2037 hedefi yerine 2030 yılına kadar elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonları zirveye çıkarmayı hedefleyecek. Elektrik üretiminde yenilenebilirin payı içinse 2030 hedefini %17’den %34’e çıkardı.

20 milyar dolarlık paketin yarısı şu hükümetlerden gelecek: ABD, Japonya, İngiltere, Kanada, Danimarka, AB, Almanya, Fransa, Norveç ve İtalya. Bankaların da süreçte etkin bir oynaması bekleniyor.

Endonezya ve ortakları arasındaki bildiri, kimin neye ve hangi şartlarla katkıda bulunduğunu açıklamadı.

Ortaklar, önümüzdeki üç ay içinde mali şartlar ve yatırım planı üzerindeki görüşmelere devam edecek.

Global Energy Monitor tarafından derlenen verilere göre, Temmuz 2022 itibarıyla Endonezya’nın yapım aşamasında olan 19 GW yeni kömür kapasitesi ve planlama aşamasında olan 7 GW’ı bulunuyor.

20 milyar doların önümüzdeki üç ila beş yıl içinde aktarılması bekleniyor.

Endonezya’nın enerji geçişinin toplam maliyetinin 1,2 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu, daha fazlasına ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024