Ekonomi

Zengin Ülkeler Yılda 5 Trilyon Dolarlık İklim Finansmanı Sağlama Kapasitesine Sahip!

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, zengin ülkelerin alacağı önlemlerle birlikte iklim finansmanı konusunda yoksul ülkelerin talep ettiği paranın beş katı toplanabilir.

Gelişmekte olan ülkeler, seragazlarını azaltmalarına ve aşırı hava koşullarının etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için yılda en az 1 trilyon dolar kamu fonu talep ediyor.

Zengin ülkeler, Dünya Bankası ve benzeri kurumlardan alınan düşük faizli krediler gibi geleneksel iklim finansmanında bundan çok daha düşük potansiyel meblağları tartışıyorlar. Ancak aynı zamanda nakliyat ve sık uçan yolculara uygulanan vergiler gibi potansiyel yeni finansman biçimlerini de tartışıyorlar. Şu anda G20 başkanlığını yürüten Brezilya, milyarderlere yaklaşık %2 oranında bir servet vergisi uygulanması için bastırıyor.

Oil Change International’ın yeni yayımlanan araştırması, zengin ülkelerin servet, kurumlar vergisi ve fosil yakıtlara yönelik verginin toplamından yılda 5 trilyon dolar gelir elde edebileceğini gösteriyor.

Milyarderlere uygulanacak bir servet vergisi ile dünya çapında 483 milyar dolar gelir elde edebilirken, finansal işlem vergisi ile 327 milyar dolar toplanabilir. Büyük teknoloji, silah ve lüks moda satışlarından alınacak vergilerin toplamı da 112 milyar dolara ulaşacak. Dünya çapında uygulandığı takdirde kamu askeri harcamalarının %20’sinin yeniden dağıtılması ise 454 milyar dolar değerinde olacak.

Fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların durdurulması, zengin dünyada 270 milyar dolarlık, dünya çapında ise yaklaşık 846 milyar dolarlık kamu parasının serbest kalmasına neden olacak. Fosil yakıt çıkarımına ilişkin vergiler zengin dünyada 160 milyar dolar, küresel olarak ise 618 milyar dolar değerinde olacak.

Oil Change International’ın kamu maliyesi lideri Laurie van der Burg şunları söyledi: “Geçen yıl ülkeler fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaştılar. Şimdi zengin ülkelerin bu vaadi eyleme geçirmek için para ödemesinin zamanı geldi. Zengin ülkelerin yurtiçinde ve yurtdışında iklim eylemi için kendi adil paylarına düşeni ödeyebilecekleri kamu parası sıkıntısı yok. Fosil yakıt yardımlarına son vererek, çevreyi kirletenlere ödeme yaptırarak ve adil olmayan mali kuralları değiştirerek trilyonlarca dolarlık hibe ve hibeye eşdeğer iklim finansmanının kilidini açabilirler.”

Finans, Kasım ayında Azerbaycan’da gerçekleştirilecek bir sonraki BM iklim zirvesinde, Paris Anlaşması şartları uyarınca “yeni bir kolektif sayısal hedefin” belirlenmesinin beklendiği COP29’da tartışılan temel konu olacak.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024