Ekonomi

Zengin Ülkeler Özel Sektörün Yeni Kömür Finansmanını Sonlandırmayı Planlıyor

Kasım ayındaki COP29 İklim Zirvesi öncesinde, dünyanın en büyük ekonomilerinden bazıları, yeni kömür projelerine yönelik özel sektör finansmanını durdurmaya amaçlayan bir planı sonuçlandırmak istiyor.

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan beş kaynağın Reuters’e verdiği bilgiye göre, dünyanın önde gelen ekonomilerinden bazıları, bu yılki BM iklim zirvesi öncesinde kömür projelerine yönelik yeni özel sektör finansmanını durdurmaya yönelik bir planı sonuçlandırmak istiyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün teklif taslağı onaylandığı takdirde, çok taraflı bir kurumun, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri olan ve enerji için yakıldığında petrolden ve gazdan daha fazla karbondioksit emisyonu üreten kömürün finansmanını kısıtlamaya yönelik ilk hamlesi olacak.

Kaynaklar, finans kurumlarının kömüre nasıl yaklaştığına ilişkin bir “altın standart” politikası belirlemeyi amaçlayan plan taslağının, yatırımcılara, bankalara ve sigortacılara mevcut veya planlanan kömür projelerine yeni finansmanı durdurma ve kömür altyapısı inşa eden şirketlere sağlanan fonları sona erdirme talimatı verdiğini söyledi.

Plana göre finans kurumları, kömür santrallarını elden çıkarmak yerine bunları erken emekliye ayırma sürecini finanse edecek. Kömürle çalışan tesislerin erken kapatılması, kaybedilen kömür kapasitesinin yerine geçecek temiz enerji finansmanıyla eşleştirilmeli.

Sivil toplum kuruluşu Urgewald’ın geçen ay yayımladığı bir raporda, ticari bankaların kömür endüstrisine verdiği kredi ve taahhütlerin Ocak 2021 ile Aralık 2023 arasında toplam 470 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

38 üyesi arasında dünyanın en büyük pazar odaklı demokrasilerinin çoğunun yer aldığı OECD ülkeleri, Kasım ayında Azerbaycan’da yapılacak BM COP29 iklim zirvesi öncesinde resmi olarak kabul edilmeden önce halkın katılımına sunulacak olan teklife ilişkin geri bildirimler hazırlıyor.

OECD politikası bağlayıcı olmayacak ancak şirketlerin yönetim kurulları ve hissedarları tarafından kullanılan uluslararası bir standart belirlemeyi amaçlayacak.

Çocuk işçiliğiyle ilgili önceki OECD yönergeleri bazı çokuluslu şirketler tarafından benimsenmiş ve resmi çocuk işçiliği yasalarının bulunmadığı ülkelerle ilişkilerde bir standart oluşturmuştu.

Kaynaklar, Fransa, ABD, İngiltere, Kanada ve AB’nin, geçen yılki COP28 iklim zirvesinde Fransa tarafından tasarlanan “Kömür Geçişini Hızlandırıcı” girişiminin bir parçası olan teklifin destekçileri arasında yer aldığını söyledi.

Temiz enerji yatırımları için sermaye maliyetini düşürmeye de odaklanan bu proje, Endonezya ve Vietnam dahil olmak üzere kömüre bağımlı gelişmekte olan ekonomiler tarafından desteklendi. Her ikisi de kömür bağımlılığını azaltmak için bağışçı ülkelerle milyarlarca dolarlık anlaşmalar yaptı.

Kaynaklardan üçü, OECD teklifine en büyük geri adımın Japonya’dan geldiğini söyledi. Japonya dünyanın üçüncü büyük kömür ithalatçısı ve enerjisinin dörtte birinden fazlasını kömürden sağlıyor.

OECD üyeleri yeni yönergeleri fikir birliği ile kabul ediyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024