Yardım kuruluşu Care International’ın analizi, zengin ülkelerin dünyanın en yoksul ülkelerinin sel ve kuraklık gibi iklim değişikliği etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için sağladıkları fon miktarlarını olduğundan fazla gösterdiğini ortaya çıkardı.
2013-17 arasındaki küresel adaptasyon finansmanının %13’ünü temsil eden 112 projenin yakından incelenmesi, 25 bağışçı ülkenin toplu olarak iklim adaptasyonunu desteklediği finansman miktarının %42 fazla kaydedildiğini ortaya koydu.
BM iklim süreci kapsamında, gelişmiş ülkeler, karbon azaltımı ve adaptasyon projeleri arasında bir denge sağlayarak, 2020 itibariyle yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanını harekete geçirmeyi taahhüt etti. Climate Change News’in haberine göre, OECD, 2018’deki son sayıma göre adaptasyon finansmanında 16,8 milyar dolar sağlandığını belirtiyor; ancak Care, aşırı raporlama seviyeleri nedeniyle rakamın verilere bu şekilde yansıdığını, gerçek miktarın 10 milyar dolardan az olabileceğini açıkladı.
Care Denmark’ın kıdemli iklim savunuculuğu danışmanı ve raporun ortak yazarı John Nordbo, “Zengin ülkelerin iklim taahhütlerini olması gerektiği kadar yerine getirme konusunda gerçekten endişeli olmadıklarını gösteriyor. Atmosferi kirleterek ve iklim sorununu yaratarak zengin olduk. [Gelişmekte olan ülkeleri] gerçekte yaptığımızdan daha fazla para sağladığımızı söyleyerek kandırmaya çalışıyoruz. Bu utanç verici” dedi.
21 Ocak Perşembe günü yayımlanan rapor, Japonya’yı, 1,3 milyar dolardan fazla raporlaması gerekçeksiyle en büyük suçlulardan biri olarak seçti.
Nordbo, “Yol ve köprü inşaat projeleri kredileri gibi iklim adaptasyonu ile hiçbir ilgisi olmayan projeler, adaptasyon finansmanı olarak etiketlendi” dedi. Dünya Bankası, adaptasyon için fazladan 832 milyon dolarlık bir fon bildirdi. Proje, iklim değişikliğiyle hiçbir bağlantısı olmayan; ancak Nepal’de yaşanan deprem sonrası yeniden yerleşim projesine harcanan 328 milyon doların %86’sını uyum finansmanı olarak etiketledi.
Fransa ise, adaptasyon finansmanını 104 milyon dolar yüksek gösterdi. Filipinler’de yerel yönetişimi güçlendiren bir programın parçası olarak iklim uyumuna 93 milyon doların sağlandığını açıkladı. Rapor ise, bütçenin sadece %5’inin adaptasyon için ayrıldığını gösteriyor.
Geçtiğimiz ay dünyanın en yoksul ülkeleri, zengin ülkeleri iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için daha fazla fon sağlamaya çağırmıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bağışçı hükümetleri ve kalkınma bankalarını gelecek yıl COP26’dan önce iklim finansmanlarının en az %50’sini uyum ve dayanıklılığa yönlendirmeyi taahhüt etmeye çağırdı.
Guterres, Thimphu eylem zirvesinde “Şimdiye kadar adaptasyon, iklim finansmanının yalnızca %20’sini temsil etti ve 2017-2018’de ortalama olarak yalnızca 30 milyar dolara ulaştı” dedi.
Bu ay BM Çevre Programı, gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık uyum maliyetlerinin 2030 yılına kadar 300 milyar dolara ulaşabileceği konusunda uyardı.
Care raporu, dünya liderlerinin Kasım ayındaki COP26 öncesinde adaptasyon finansmanının güçlendirilmesini tartışacakları 25-26 Ocak’taki BM İklim Uyum Zirvesi öncesinde yayımlandı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…