Önümüzdeki Cuma günü sona erecek müzakerelerde zengin ülkelerin kayıp ve zarar konusunda hâlâ ayak diremesi tepki çekiyor.
COP27’deki kayıp ve zarar müzakerelerinin yavaş ilerlemesi tüm dünyada endişe yaratıyor. Global Justice Now, daha zengin ülkelerin iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler için fon sağlama konusunda ayak diremesinin “kınanılacak bir durum” olduğunu söyledi.
Global Justice Now, Şarm El-Şeyh’te müzakerelerin ilerici bir şekilde sonuçlanması için mücadele ediyor. Global Justice Now sözcüsü zengin ülkelerin kayıp ve zarar müzakerelerini ertelemekten ve tarihsel sorumluluklarından kaçmaktan vazgeçmelerini tavsiye ederken şunları söyledi: “İklim kaosundan en çok etkilenen ülkeler, kayıp ve zarar için öngörülebilir, ek tazminat sağlamak için yeni bir BM fonu çağrısında bulunuyor. Sigorta programları hakkında daha fazla kurulan diyaloglar ise yeterince iyi değil” dedi.
Sözcü, zengin ülkelerin yeni bir fonu nasıl finanse edecekleri konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını söyledi ve ekledi: “Son 12 ayda 170 milyar dolar kâr bildiren fosil yakıt şirketlerine uygulanan vergilerin büyük ölçüde artırılmasına yönelik açık bir talep var. 600’den fazla lobici burada. Hatta bazıları COP delegasyonlarının içerisinde. Paranın nereden gelebileceğini hayal etmek zor değil.”
İklim müzakereleri resmi olarak önümüzdeki Cuma günü sona erecek. Global Justice Now sözcüsü, insanlar hayatlarını ve geleceklerini kaybederken zengin ülkelerin iklim adaletini sağlamakta tereddüt etmesinin “kınanacak” bir durum olduğunu söyledi.
İrlanda’nın eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson da, kayıp ve zarar noktasında müzakerelerdeki ilerlemeye dair endişeleri dile getiren başka önemli bir ses oldu.
“Yaşlılar” olarak bilinen bir grup önde gelen eski dünya liderine başkanlık eden Robinson, Suudi Arabistan’ın, iklim krizinin ön saflarındaki Küresel Güney’in kayıp ve zarar konusundaki görüşme taleplerini ertelediğini söyledi. Robinson, “Kayıp ve zararda biraz blokaj var gibi görünüyor. Burada bir fon kurulması üzerine bir anlaşma yok” dedi ve şöyle devam etti:
“Ayrıca dün geceki Santiago Ağı müzakerelerinin de aksamasından çok endişeliyim çünkü Suudi Arabistan en savunmasız olan ülkelere giden kayıp ve zarar için teknik yardımı engellemeye çalışıyor.”
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…