Tarım Bakanlığı hem yenilenebilir enerji üretimini artıracak hem de tarım arazilerini koruyacak yeni bir çalışma başlatıyor. Bu doğrultuda güneş panellerinden meydana gelen “tarlalar” baraj ve gölet gibi durgun su yüzeylerine kurulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, güneş enerjisi toplayan panellerin ağırlıklı olarak tarım arazilerine kurulmasının ve böylece arazilerin tarım dışına itilmesini önlemek için durgun sulara yüzer güneş enerjisi sisteminin (GES) oluşturulması çalışmasına başlıyor.
Milliyet gazetesinden Meltem Güneş’in haberine göre iklim değişikliğinin oluşturduğu çevresel risklerin en aza indirilmesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yol haritasında yer alan temiz enerji için birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de fosil yakıtlar yerine güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da, arazilerin tarım için daha verimli kullanılabilmesi için göl, baraj ve gölet gibi durgun sularda yüzer GES’lerin kurulumu ve çevreye etkisine ilişkin bir çalışma başlattı.
Bu kapsamda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce, ilgili birim ve paydaş kurumlarla bir toplantı gerçekleştirildi. Pilot çalışma alanının belirlenmesi, alınması gerekli izinler, maliyet ve zamansal planlamaların netleşmesiyle, yüzer GES’lerin, alternatif bir enerji kaynağı olabilirliği konusu çevresel etkileri ile birlikte ortaya konulacak. Su kaynaklarını koruyarak sürdürülebilirliğe, güneşten elektrik enerjisi üreterek de yenilenebilir geleceğe katkı sunulması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye Ulusal Enerji Planı”nda da, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035’e kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 gigavata ulaşması ve güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak olması hedefine yer verildi. Bakanlığın verilerine göre, Konya, Ankara, Şanlıurfa, Kayseri, İzmir, Kahramanmaraş, Gaziantep, Afyonkarahisar, Antalya, Manisa güneş enerjisinde kurulu gücü yüksek şehirler arasında yer alıyor.