Yunanistan’ın bazı bölgelerde aşırı sıcaklıklar yaşanırken, diğer bölgelerde ise şiddetli fırtına nedeniyle sel baskınları meydana geliyor. Birçok yerde hem sıcak hava hem de yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan yangınlar, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı’nın alarm durumuna geçmesine neden oldu.
Bakanlığın verilerine göre, yıldırım düşmesi nedeniyle 39 noktada yangın çıktı. Taşoz, Kozani, Fokida ve Korint’te yıldırım düşmesi kaynaklı yangın çıkarken, Dedeağaç’ta ise yoğun yağış, dere ve nehirlerin taşmasına neden oldu. Yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Korint’te yangına müdahalede bulunan bir itfaiye eri ise yaralandı.
Yunanistan’ın başı aşırı sıcaklar sonrası gelen kuraklık ile dertte. Mornos barajında su seviyesi geçen yılın aynı dönemine göre %30 azaldı. Girit adasındaki Messara bölgesinde, ciddi su sıkıntı krizi nedeniyle olağanüstü hâl ilan edildi. Ülke en yoğun turist sezonuna girerken, su rezervleri Naxos, Serifos, Mikonos, Lefkada ve Santorini’de güvenli sınırlarda veya altında.
Yetkililer, adalara önümüzdeki haftalarda gelecek milyonlarca turiste hazırlanırken, deniz suyunu içme suyuna dönüştürmek de dahil olmak üzere çözümler bulmak için çabalıyor. Naxos Belediye Başkanı Dimitris Lianos’un CNN’e yaptığı açıklama ülkede yaşananları adeta özetliyor: “Yaşadığımız su sıkıntısının nedeni iklim değişikliği ancak artan turizm talebi zorunu içinden çıkılmaz hale getiriyor. Durum kesinlikle kötü.”
Bu sene son yılların en sıcak ve kurak haziran ayını yaşayan Yunanistan, deniz suyu seviyesindeki değişim nedeniyle sahillerin gerilemesi, yarımadaların adaya dönüşmesi, bazı adaların sular altında kalması gibi coğrafi değişimlere gebe görünüyor.
Atina Ulusal Gözlemevi Başkanı Konstandinos Laguvardos, Yunanistan’da son yılların en kurak haziran ayının yaşandığı bu yıl, başta doğu ve güney bölgeler olmak üzere ülke genelinde sadece haziranda değil, kıştan bu yana kuraklıkta artış gözlemlendiğini aktardı. Bu nedenle özellikle adalarda su sıkıntısının baş gösterdiğini aktaran Laguvardos, turizm nedeniyle su kullanımının artmasının da buradaki sorunu derinleştirdiğine dikkati çekti.
Türkiye’nin COP29 boyunca pavilyonunda etkinlikler yapacak kurum ve kuruluşlar arasında SOCAR Türkiye de yer aldı.…
BM COP16 biyoçeşitlilik müzakerelerinde Kolombiya, "doğayla barış" yapmak isteyen diğer 20 ülkeyle bir koalisyon başlatırken,…
2023’te insanlar, iklim değişikliği olmadan beklenenden ortalama 50 gün daha fazla sağlığı tehdit eden sıcaklıklara…
Yeşil dönüşüm için lityum, kobalt, nikel, grafit ve nadir toprak elementleri gibi çeşitli kritik mineral…
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu yalnızca 20 yılda %10'dan fazla arttı. Dünya…
BM’nin COP29 öncesinde yayımladığı bir rapor, mevcut emisyon azaltım planlarının, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede…