Yunanistan’ın Enerji Bakanı, ülkenin son linyit tesisinin planlanandan üç yıl önce, 2025’te kapatılacağını söyledi ve “Kömür çağına veda ediyoruz” dedi.
Yunanistan’ın en büyük enerji şirketi olan Public Power Corp (PPC), inşaatı devam eden Ptolemaida 5 linyit tesisini 2028 yılına kadar işletme planından vazgeçtiğini açıkladı. %51’i devlete ait olan PPC, bunun yerine, santralın 2025 yılında linyitten doğalgaza geçeceğini söyledi.
Karar, PPC’nin ilk yeşil tahviliyle beklentileri aşmasından haftalar sonra 22 Nisan’da duyuruldu ve bu, ülkenin kömürden kararlı bir şekilde uzaklaştığını gösteriyor.
Yunanistan Enerji Bakanı Alexandra Sdoukou, “Tüm linyit tesislerinin orijinal plandan daha önce yani 2025 itibariyle kapatılması, Yunanistan’ın temiz enerji ilkelerini tam olarak benimseyen ülkeler kulübüne girmesine işaret ederken, aynı zamanda PPC’nin Avrupa’da modern bir enerji oyuncusuna dönüşümünü sağlamlaştırıyor” dedi.
EURACTIV’e e-postayla yaptığı yorumlarda, “Kömür çağına veda ediyoruz ve yenilenebilir bir işarete ve yüksek rekabet potansiyeline sahip yeni bir kalkınma dönemini dört gözle bekliyoruz” dedi.
Eylül 2019’da, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, ülkenin kömür yakan tesislerinden biri hariç tümünün 2023’e kadar kapanacağını söyleyerek, 2028 itibariyle linyite olan tüm bağımlılığı sona erdirme sözü vermişti.
Ancak PPC’nin kömürden ayrılması büyük oranda ekonomi tarafından yönlendiriliyor. İki yıl önce, Yunan hükümeti, kısmen kömüre olan aşırı bağımlılığı nedeniyle yılda bir milyar euro kaybeden bir şirket olan PPC’ye ait üç kömürlü termik santral için alıcı bulmakta zorlanıyordu.
PPC, Yunanistan’ın diğer tüm mevcut linyit tesislerini 2023 itibarıyla kapatmayı planladığını zaten duyurmuştu. Ptolemaida 5’in 2022’ye kadar devreye girmesi planlanmadığı için, kampanyacılar linyiti hiç yakıp yakmayacağına dair şüphelerini dile getirdi.
Kömürün Ötesinde Avrupa kampanyasından Mahi Sideridou, “PPC nihayet Ptolemaida 5’e milyarlarca dolar harcadığını fark etti ve insanların sağlığına ve Yunan ekonomisine ölçülemez derecede zarar verdi. AB’nin dördüncü en büyük linyit üreticisinin kömürü terk etmesi gerçeği size endüstrinin durumu hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor. Şimdi PPC’nin tüm dikkatini ülkenin muazzam yenilenebilir enerji potansiyeline çevirmesi gerekiyor. Eski kömür üreticileri, doğalgaz gibi daha fazla fosil yakıtına bağlanmaktan çok daha fazlasını hak ediyor” dedi.
Kampanyacıların dikkati artık tesisin planlanan doğalgaza dönüştürülmesine dönüyor.
WWF Yunanistan’dan Dimitris Tsekeris, “Fiyatların sürekli yükselmesi, Avrupa’daki kömür santralları üzerindeki baskıyı artırıyor, ancak kömürden doğalgaza geçmek çözüm değil. Doğalgaz, 15 yıl önceki kömürle aynı konumda ve önümüzdeki yıllarda benzer bir atıl varlık kriziyle karşı karşıya kalacak. Daha fazla fosil yakıt yerine sürdürülebilir alternatiflere geçmeliyiz. Doğalgaz bu planın bir parçası olamaz” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…