Ekonomi

Yükselen Kömür Talebi Avustralyalı Maden Şirketine Rekor Kâr Sağladı

Dünyanın en büyük maden şirketlerinden BHP Group, yükselen kömür fiyatları sayesinde yıllık kârında %26 artış sağladı.

Ukrayna’nın işgali sonrası Rusya’ya yönelik yaptırımlar enerji piyasasında kömürün yeniden yükselişine yol açarken, maden şirketlerinin bilançolarında da adeta doping etkisi yarattı. Birçok ülke enerji krizinden kaçınmak için kömür santrallarını kısa süreliğine de olsa yeniden devreye  almayı tartışıyor.

Bloomberg’te yer alan habere göre, yükselen kömür fiyatlarının dünyanın en büyük madenci şirketlerinden biri olan BHP Group’un yıllık kârında %26 artış sağladı.

Şirket 30 Haziran’da son bulan mali yıl için 23,82 milyar dolarlık kâr açıkladı. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi 21,63 milyar dolar düzeyindeydi.

Avustralyalı şirket, 8,9 milyar dolar veya hisse başına 1,75 dolar nihai temettü beyan ederek, yıl için toplam ödemeleri 16,5 milyar dolara çıkardı. Böylelikle şirket söz konusu ödemeleri 137 yıllık tarihindeki en yüksek seviyeye çıkardı.

BHP, madencinin petrol bölümünün satışı karşılığında hissedarlarına verilen Woodside Petroleum hisseleri de dahil olmak üzere hissedar getirilerinin 36 milyar dolara yakın olduğunu söyledi

IEA Kömüre Talebin Rekor Seviyeye Ulaşmasını Bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel kömür talebinin bu yıl neredeyse 10 yıl önce kırılan rekoru yakalayacağını tahmin etti.

Gaz fiyatlarındaki hızlı yükselişin kömüre olan talebi canlandırdığını belirten IEA, küresel kömür tüketiminin bu yıl %0,7 artarak 8 milyar tona yükseleceğini öngördü. Talep bu kadar yüksek bir seviyeyi en son 2013 yılında görmüştü.

Hindistan’ın talebinin bu yıl ekonomik büyümeye ve enerji kullanımının artmasına bağı olarak %7 yükseleceğini tahmin eden kurum, AB’deki kömür kullanımının da doğalgaza ikame edilmesine bağlı olarak %7 artmasının beklendiğini vurguladı.

Avrupa’nın Kömüre Dönmeye Niyeti Yok

Avrupa hükümetlerinin son haftalarda kömür rezervlerinin geçici olarak kullanılacağına dair açıklamalarına karşın Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) derlemesine göre, halihazırda emekli olan veya 2030’a dek kapatılması planlanan Avrupa’daki kömürlü termik santralların sayısı, bu yıl 171’e yükseldi.

Kömür kullanımından vazgeçerken gazı kullanmaya devam eden hükümetler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini kesme tehdidi nedeniyle önümüzdeki kış öncesinde acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneğini ekledi.

Bununla birlikte, kısa vadeli kesintilere yanıt verme amaçlı önlemler haricinde, hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut durumdaki 2030 yılına dek kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024