Bilim

Yüksek Hava Sıcaklıklarının Etkili Olduğu Günlerde Neler Yapmalıyız?

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, artan hava sıcaklıklarıyla ilgili olarak önceki gün İklim Haber’den önemli uyarılarda bulunmuştu. Ülkemiz genelinde görülen aşırı sıcaklıkların hem yurttaşları hem de doğadaki diğer canları olumsuz etkilemesi nedeniyle Prof. Dr. Türkeş, uyarılarına yenilerini ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’in yüksek hava sıcaklıklarının ve sıcak hava dalgalarının etkili olduğu bugünlerde yurttaşlara yaptığı uyarılar şöyle:

  • Sıcak ve çok sıcak hava koşullarının ya da sıcak hava dalgalarının yaşanabileceğinin öngörüldüğü ya da beklendiği yerlerde, güneş ışınlarının dik-dike yakın geldiği, bu nedenle gelen Güneş ışınımın şiddetli ve hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günün 11.00-17.00 saatleri arasında güneş altında ve sıcakta kalmamaya çalışın.
  • Günün bu saatlerinde yüksek enerji isteyen ve aşırı su kaybına yol açacak fiziksel etkinliklerden, şiddet derecesine göre -en düşükten en yükseğine doğru- sırasıyla ısı krampından, ısı bitkinliğinden ve yaşamsal tehlikeli sıcak çarpmasından (çok yüksek sıcaklıklarda şiddetli sıcak çarpması) ve susuz kalmaktan kaçının.
  • Çocukları, evcil hayvanları kesinlikle araçta yalnız bırakmayın.
  • Hafif açık renkli kıyafetler giyin ve güneş altındaysanız hava alan hafif şapka takın.
  • Patili (kedi, köpek) ve patisiz (serçe, kumru, kargalar, güvercin, ötücü kuşlar, vb.) dostlarımız için sokağa, park ve bahçelere, balkonlara bir kap temiz su koymayı unutmayın.
  • Yangın (anız, piknik, orman, çalılık, konut, vb.) tehlikesine karşı dikkatli ve uyanık olun.
  • Bol bol serin su, ayran, ev yapımı meyve suyu, şerbet, limonata ve çok sıcak olmayan çay (kola ve diğer gazlı içecekler değil) içerek su kaybınızı giderin ve vücut sıcaklığınızı kontrol altında tutun.

Her Koşulda Su Gereksiniminizi Karşılayın!

Prof. Dr. Türkeş, tüm bunlara rağmen kendinizi iyi hissetmiyor ve vücut sıcaklığınız artıyorsa bunu çevrenizdeki kişilerden yardım alarak ya da sağlık kuruluşlarına başvurarak önlemenizi, bunları yaparak iklim konforunuzu yükseltmenizi ve her koşulda su gereksiniminizi karşılamanızı da önerdi.

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024