;
Politika

YK Enerji Yeşil Aklamada Çığır Açıyor: Bu Sefer de İTÜ’lü Öğrencileri Kullandılar

yeşil aklama
FOTO: Medyascope

Maden sahasını genişletmek adına Akbelen Ormanı’nın dörtte üçünü yok eden YK Enerji, İTÜ yönetimi ile beraber yeni bir yeşil aklamaya imza attı. 

Geçtiğimiz Temmuz ayında Akbelen Ormanı’nın dörtte üçünü maden sahasını genişletmek için yok eden YK Enerji yeşil aklama çalışmalarına tam gaz devam ediyor. YK Enerji’nin kendini sevimli gösterme çabasına İTÜ Rektörlüğü de dahil oldu. İTÜ’lü öğrenciler ise emrivaki bir şekilde şirketin reklam malzemesi olarak kullanılmalarına tepki gösterdi: “Doğa düşmanı sermaye gruplarına hoş gözükmeye çalışan ucuz rant oyunlarına oyuncak olmayacağız.”

İTÜ yönetimi tarafından üniversitenin kulüp ve proje takımlarına “250. Yıl Fidan Dikimi” etkinliği adı altında bir davet gönderildi. Davette yer alan programda kahvaltı, fidan dikimi, müzik ve çeşitli eğlence etkinlikleri ile Kış Pikniği konseptli öğlen yemeği düzenleneceği belirtilirken YK Enerji ile ilgili herhangi bir bilgi yer almadı. Ancak Muğla’ya varan öğrenciler, önce YK Enerji’nin sahip olduğu termik santrala, ardından fidan dikimi için şirketin arazisine götürüldü.

Önce Termik Santral Övgüsü, Sonra Çorak Arazi de Fidan Dikimi

Etkinliğin ardından bir açıklama yapan İTÜ Kulüpleri üniversite yönetimine tepki gösterirken, kulüplerin, doğa katliamı yapan yandaş şirketin termik santralına emrivakiyle reklam malzemesi yapılmasını kabul etmediklerini duyurdu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İTÜ yönetimi bugün tüm kulüp ve proje takımı başkanlarını davet ettiği “250. Yıl Fidan Dikimi” etkinliği için öğrencileri Muğla’ya götürdü. Fakat varıldığında etkinliğin, öğrencilere beyan edilenin aksine sadece fidan dikimi için değil, yandaş İÇTAŞ-LİMAK ortaklığındaki YK Enerji’nin Akbelen’de 740 dönümlük orman arazisini katleden termik santral gezisi olduğu anlaşıldı. Gezi sırasında öğrencilere yandaş şirketin yeşil gelecek planları ve termik santralın doğa dostu olduğu gibi birtakım safsatalar anlatıldı, üstüne bu yalanlara karşı çıkan öğrencilere de alaycı cevaplar verildi. Termik santral övgüsünden sonra ise öğrenciler çorak, fidan dikimine müsait olmayan bir şirket arazisine dikime götürüldü. İTÜ kulüplerinin, doğa katliamı yapan yandaş şirketin termik santralına emrivakiyle reklam malzemesi yapılmasını kabul etmiyoruz. Teknik Üniversite kulüpleri, ne termik santral destekçisi ne de bu santrala 2018-2023 yıllarında 1 milyar liralık teşvik veren ve santralın sahibi şirketlerle işbirliği içinde olan iktidarın siyasi propagandasının bir parçası olabilir. İTÜ yönetiminin, öğrencilerin iradesini hiçe sayan bu ve benzeri uygulamalarının karşısındayız. Doğa düşmanı sermaye gruplarına hoş gözükmeye çalışan ucuz rant oyunlarına oyuncak olmayacağız. Öğrenci iradesi yok sayılamaz.” 

Şirket daha önce de deniz çayırlarını korumaya yönelik bir projeye dahil olmuştu. İkizköylüler de YK Enerji’nin yeşil aklama yaptığını söylerken, bu tür çalışmalarla insanları kandırmalarına izin vermeyeceklerini söylemişti.

Yeşil Aklama Nedir?

Yeşil aklama, bir şirket veya kuruluşun, çevresel etkilerini fiilen en aza indirmekten çok, kendilerini sürdürülebilir olarak pazarlamak için daha fazla zaman ve para harcamasıdır. Gezegeni iyileştirmeyi önemseyen işletmeleri desteklemeyi seçen tüketicilerin gözüne girmek için aldatıcı bir reklam yöntemidir. Yeşil aklama ile mücadele, iklim değişikliği, okyanus kirliliği, hava kirliliği ve küresel türlerin yok olması gibi çevresel sorunlarla mücadelede önemli bir yer kaplıyor.