YAZI: Bulut BAGATIR
Kömür madenini genişletmek amacıyla tüm itirazlara ve yasal kazanımlarına rağmen 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın dörtte üçünü kesen YK Enerji, bir yandan da tüm bu süreçte zedelenen imajını düzeltmek için yeşil aklama çalışmalarına devam ediyor.
Şirket, Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nün ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden akademisyenlerin Akdeniz’e özgü doğal bir denizaltı bitkisi olan ve karbon yutağı özelliğine sahip Posidoina çayırlarını korumak ve varlığını artırmayı amaçlayan projesine dahil oldu. Proje, YK Enerji’ye ait olan Kemerköy Termik Santralı soğutma suyu alanında başlatıldı.
YK Enerji, geçtiğimiz Temmuz ayında Akbelen’e Ormanı’na girerek ormanın dörtte üçünü kesti. Ormanların, karbon yutağı işlevi nedeniyle, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir yeri var. Süreç boyunca ayrıca İkizköylüler ve yaşam savunucuları birçok kez jandarmanın ve polisin ağır müdahalesi ile karşı karşıya kaldı.
İkizköy’de zeytin hasadı boyunca da Akbelen’de dinamit patlatmaları ve maden çalışmaları devam etti. Patlama sesleri altında zeytinlerini toplamaya çalışan köylüler evlerinin 100 metre dibindeki dinamitli kömür ocağı çalışmaları yüzünden tedirgin günler geçirdi. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna göre ise, zeytinliklerin 3 kilometre yakınına hiçbir tesis ve faaliyet yapılamaz. Ancak YK Enerji kanunu görmezden geliyor.
İkizköylü ekoloji aktivisti Esra Işık ise, YK Enerji’nin bahsi geçen projesine dair İklim Haber’e konuştu. Şirketin bu hamlesini “çok samimiyetsiz ve ikiyüzlü bir davranış” olarak nitelendiren Işık benzer bir çabaya daha önce de şahit olduklarını aktardı: “Ormanı kesmeden önce YK Enerji’nin bir GES projesi vardı. Bir yandan maliyetlerini düşürüp bir yandan da o yenilenebilir enerji alanındaki finansmana erişmek istiyorlardı. O projenin Halkın Katılım Toplantısı’na gidip itiraz etmiştik. O süreç devam ediyor.”
YK Enerji’nin bölgede neden olduğu tahribata dikkat çeken Işık, kömür çıkarmak için “7/24 iş makineleri çalıştırıyorlar. Her gün dinamitler yok oluyor. Tarım arazileri tahrip ediliyor, zeytinlikleri yok etmeye dair uzun zamandır çabaları var. Buna rağmen böyle bir çalışma yapmaları çok samimiyetsiz.” Şirketin uluslararası itibarının oldukça sarsıldığı hatırlatan aktivist, Bu tür göz boyamalarla üzerlerine çalınan lekeyi çıkarmaya çalışıyorlar ancak biz buna izin vermeyeceğiz. Yaptıklarının hesabını soracağız. İnsanları kandıramazlar, kamuoyunu etkileyemezler” diye konuştu.
Yeşil aklama, bir şirket veya kuruluşun, çevresel etkilerini fiilen en aza indirmekten çok, kendilerini sürdürülebilir olarak pazarlamak için daha fazla zaman ve para harcamasıdır. Gezegeni iyileştirmeyi önemseyen işletmeleri desteklemeyi seçen tüketicilerin gözüne girmek için aldatıcı bir reklam yöntemidir. Yeşil aklama ile mücadele, iklim değişikliği, okyanus kirliliği, hava kirliliği ve küresel türlerin yok olması gibi çevresel sorunlarla mücadelede önemli bir yer kaplıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…