Ekonomi

Yılın İlk Üç Çeyreğinde Aşırı Hava Olaylarından Kaynaklanan Kayıplar 258 Milyar Doları Aştı!

Küresel Doğal Afetler Raporu’na göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında aşırı hava olayları nedeniyle toplam ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Açık ara en maliyetli afet Helene kasırgası olurken eylül ayındaki Süper Tayfun Yagi ise Güneydoğu Asya’da 12,6 milyar dolarlık tahmini zarara yol açtı.

Aon’un hazırladığı Küresel Doğal Afetler Raporu’nun 2024 yılı ilk dokuz ayını kapsayan sonuçları yayımlandı. Raporun sonuçlarına göre 2024 yılının 3. çeyreğinde başta Atlantik kasırgası, Orta Avrupa ve Çin’deki seller, Kuzey Amerika’daki şiddetli fırtınalar olmak üzere meydana gelen afetler, yılın toplam ekonomik kayıplarını 258 milyar doların üzerine çıkarttı. 21. yüzyılın ilk dokuz ay ortalaması ise 276 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İlk dokuz ayda, 32’si Kuzey Amerika’da, sekizi Asya’da, dördü EMEA’da (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) ve üçü Güney Amerika’da olmak üzere 47 olayda 1 milyar doların üzerinde zarar meydana geldi. Açık ara en maliyetli afet Helene kasırgası olurken eylül ayındaki Süper Tayfun Yagi ise Güneydoğu Asya’da 12,6 milyar dolarlık tahmini zarara yol açtı. En maliyetli afetlerin içinde bir diğer önemli olay Çin’de meydana gelen yoğun sel felaketleri oldu.

Bu Yılki Toplam Sigorta Kayıplarının 125 milyar doları Aşması Bekleniyor

2024’ün ilk dokuz ayında doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigorta kayıplarının 102 milyar dolara ulaşması ve 21. yüzyıl ortalaması olan 79 milyar doların oldukça üzerine çıkması bekleniyor. Milton kasırgasının nihai zararına ek olarak yılın geri kalanında yaşanacak muhtemel afetler nedeniyle bu yılki toplam sigorta kayıplarının 2023 yılındaki 125 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

“Doğal Afet Risk Yönetimi Daha Kompleks Bir  Hale Geldi”

Raporun bulgularını değerlendiren Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay, “2024 yılının ilk dokuz ayında 258 milyar doları bulan ekonomik kayıplar, doğal afet risk yönetiminin gittikçe daha kompleks hale geldiğini bir kez daha ortaya koydu. Böylesine zorlu dönemlerde sigorta sektörünün doğru risk yönetimi yaparak ve hızlı aksiyonlar alarak bireylerin, kurumların ve dolayısıyla ekonomilerin dayanıklılığını artırma yönünde önemli sorumlulukları bulunuyor” dedi.

2024 yılının ilk dokuz ayında en fazla ekonomik kayba neden olan ilk beş küresel afet şunlar oldu:

*İlk rakamlar, hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024