Uluslararası kuruluş Christian Aid’in yeni raporuna göre, 2022’deki fırtına, sel ve kuraklık gibi 10 aşırı hava olayının her biri en az 3 milyar dolara mâl oldu, binlerce insan hayatını kaybetti.
Christian Aid, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak artan küresel sıcaklıkların neden olduğu daha yoğun fırtınalar, şiddetli sağanak yağışlar ve kuraklıklar nedeniyle yılın iklimle ilgili en kötü felaketlerini derledi.
Rapor, her kıtada yaşanılan en büyük ve maliyetli hava olaylarını içeriyor.
Ian Kasırgası, Eylül ayında ABD ve Küba’yı vurdu ve 100 milyar dolar ile en büyük mali yüke neden oldu. Ian Kasırgası yaklaşık 130 insanın ölümünü neden olurken, 40 binden fazla kişi de yerinden edildi.
İnsani maliyetler açısından en büyük etki, bilim insanlarının iklim krizi nedeniyle önemli ölçüde daha olası olduğunu buldukları, 1.739 kişinin ölümüne ve 7 milyon insanın yerinden olmasına neden olan Pakistan’daki seller oldu.
Christian Aid, sigorta kapsamındaki zararın 5,6 milyar doları bulduğunu duyurdu. Dünya Bankası’na göre ise sellerin gerçek maliyeti yaklaşık 30 milyar dolar.
En maliyetli 10 olayın yanı sıra, hayır kurumunun raporu, ölümlere, yerinden edilmelere, yıkıma ve çevresel hasara da neden olan iklimle ilgili diğer dikkate değer olayları vurguluyor.
Felaket olayları arasında Malezya, Brezilya ve Batı Afrika’daki seller, Afrika Boynuzu’nda uzun süredir devam eden kuraklık, Hindistan ve Pakistan’daki sıcak hava dalgaları, Kuzey Kutbu, Antarktika ve Şili’deki orman yangınları, Güneydoğu Afrika ve Filipinler’deki fırtınalar ve Bangladeş’teki tropikal bir kasırga yer alıyor.
Bunların yanı sıra Şubat ayında Birleşik Krallık, İrlanda ve Avrupa’nın diğer bölgelerini vuran, 16 kişinin ölümüne neden olan ve 4,3 milyar dolara mâl olan Eunice Kasırgası da yer alıyor.
Avrupa’da bu yaz yaşanan kuraklık, iklim değişikliği nedeniyle birkaç kat daha olası hale geldi. Bunun yanı sıra maliyeti artırdı, mahsul verimini düşürdü, fiyatları yükseltti, enerji santrallarını etkiledi ve nakliyeyi aksattı.
Kuraklık Çin’de 8,4 milyar dolara, Brezilya’da 4 milyar dolara mâl oldu.
Avustralya’da Şubat-Mart aylarında meydana gelen seller 27 kişinin ölümüne yol açtı. Güney Afrika’da nisan ayında sel felaketinde 459 kişi hayatını kaybetmişti. Her iki olay da on binlerce insanı yerinden etti ve milyarlarca dolara mâl oldu.
Christian Aid’in CEO’su Patrick Watt şunları söyledi: “Geçen yıl içinde her biri 3 milyar dolardan fazlaya mal olan 10 ayrı iklim felaketi yaşanması, iklim krizinde eylemsizliğin finansal maliyetine işaret ediyor. Ancak dolar rakamlarının arkasında milyonlarca insanın can kaybı ve ıstırap hikayesi yatıyor. Seragazı emisyonlarında büyük kesintiler olmazsa, bu insani ve mali kayıp yalnızca artacaktır. İklim değişikliğinin insani maliyeti, sellerin sürüklediği evlerde, fırtınaların öldürdüğü sevdiklerimizde ve kuraklığın yok ettiği geçim kaynaklarında görülüyor. İklim krizinin ön cephesinde yaşıyorsanız, bu yıl yıkıcıydı.”