Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervinin 320 milyar metreküp olduğunu duyurmasının ardından Yeşiller bir açıklama yaptı ve “Gerçek müjde güneş ve rüzgar potansiyelimiz” dedi.
Geçtiğimiz Cuma günü (21 Ağustos) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’deki Tuna-1 olarak bilinen Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğalgaz rezervinin 320 milyar metreküp olduğunu duyurdu. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdik. Hedefimiz 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır” diye konuştu.
Yeşiller ise Cumartesi günü (22 Ağustos) yaptıkları açıklamada “Fosil yakıtlar bir müjde değil ancak endişe kaynağı olabilir” dedi.
“Dünyamız iklim krizinin sonuçlarından kaçınmak için büyük bir dönüşüm içindeyken, daha fazla fosil yakıt çıkaracak adımlar yangına körükle gitmekten başka bir şey değil. Doğanın tüm dengelerinin bozulduğu, yağışların azaldığı ama sellerin arttığı, hastalıkların, açlığın yayıldığı, insanların topraklarından kaçmak zorunda kaldığı krizin etkilerini şimdiden görüyoruz. Bu ve benzeri etkilerin şiddetlendiği ve tüm coğrafyalara yayıldığı bir dünya düşlemiyorsak, üzerimize düşeni yapmalı ve fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmalıyız” ifadelerine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin fosil yakıt ithalatına bağımlı ve bu sebeple büyük cari açık veren bir ülke olduğu hatırlatıldı. Bu konuda atılması gereken adımın Karadeniz’de yeni tehlikeli fosil yakıt sahaları açmak olamayacağı belirtilirken, ülkenin zaten imzaladığı anlaşmalar yüzünden doğalgaz ihtiyacından fazlasını ithal etmeyi vaat etmiş vaziyette olduğu vurgulandı.
Açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Fosil yakıtları terk etmek için kaybedecek vaktimiz yok. Adil, sürdürülebilir bir enerji altyapısı kurmak için acil bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli, sıfır karbon bir altyapı için iddialı bir yol haritası çizmeliyiz. Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisi konusunda çok bereketli bir coğrafya. Ancak tüm dünya gittikçe ucuzlayan bu kaynaklardan faydalanıp karbon salmayan enerji politikalarına yönlenirken, AKP yönetimi fosil yakıt bağımlılığını ve yıkıcı enerji politikalarını sürdürmekte ısrarcı.
Yeşiller’in iklim dostu ekonomi politikalarının da temelini oluşturan, doğa ile barışık enerji kaynaklarını tabana yayacak akıllı politikalar tüm hükümetlerin vatandaşlarına, tüm dünyalılara ve gelecek nesillere karşı en temel sorumluluğudur.
Dünyada keşfedilmiş ve ruhsatlandırılmış fosil yakıt kaynakları -bildiğimiz şekliyle hayatı sonlandıracak iklim değişikliğine maruz kalmak istemiyorsak- kullanabileceğimizin üç katından fazla. Tam da bu sebeple, dünyanın büyük ekonomileri iklim dostu dönüşümler ile fosil yakıt bağımlılıklarını hızla azaltmakta, bu da fosil yakıtların fiyatlarını düşürmektedir. Yeşiller olarak uyarıyoruz: Açık denizde o derinlikteki doğalgazı çıkarmak için yapacağınız yatırımlar kısa süre içinde atıl hale gelebilir. Ayrıca, böylesi bir proje sürekli tanık olduğumuz kazaların sebep olduğu ekolojik yıkımlara bir yenisini ekleyebilir.”
Verilen müjdenin, kötü yönetimle ülkenin içine saplanmış olduğu ekonomik krizler silsilesine çare olmayacağını aktaran Yeşiller, “Eksen kayması diye iftihar edilse de çağdaş dünyanın normlarından giderek kopmak krizleri ancak derinleştirecek. Topluma boş umutlar vaat etmek, yolsuzluğa, enflasyona, işsizliğe, artan yoksulluğa gerçek bir çare getirmeyecek.
Uluslararası alanda ilişkileri geren, doğayı sadece şirketler ve ulus devletler için kaynak olarak gören görüşü geride bırakmak için Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve İsrail’e de bir an evvel tüm fosil yakıt aramalarını durdurma çağrımızı tekrarlıyoruz. Benzer bir keşfin gergin tarafların herhangi birince yapılması hâlinde savaş dahil ihtimallerden endişe ediyoruz. Sağlıklı, adil, varlığın tabana yayıldığı bir gelecek için doğalgazı ‘Yerin Dibinde Bırak!’ diyor ve yerine yenilenebilir enerji üzerine kurulu müreffeh, dirençli bir iklim geleceği teklif ediyoruz” ifadelerini kullandı.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…