Politika

Yeşil Sol Parti Milletvekili Olan: Sokağa Çıkma Yasağının Olduğu Bölgede Doğa Katlediliyor

Yeşil Sol Parti Bitlis milletvekili Hüseyin Olan, 14 Temmuz’da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Hizan ilçesinde doğanın tahrip edildiğini söyledi. Konuyu meclis gündemine de taşıyan Olan, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Fındıklık Ormanı olarak da bilinen bölgede 14 Temmuz tarihinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Yasakların devam ettiği bölgedeki köylülere, tarım arazilerine girişlerin yasak olduğu bildirilmişti. Bölgenin başta fındık olmak üzere meyve ağaçları açısından oldukça zengin bir bölge olduğu biliniyor.

Milletvekilleri Tahribatın Yaşandığı Bölgeyi Ziyaret Etti

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekilleri Hüseyin Olan ve Semra Çağlar, yasak ilanın olduğu Yolbilen Köyü’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Olan, yasakların olduğu bölgede doğa katliamının yaşandığını söyledi. Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Olan, “Yaklaşık 10 gündür büyük bir doğa katliamı yaşanıyor. Ağaçlar, yeşillik ve topraklar bombardıman altında. Sadece bir yol yapımı değil, yapılmak istenen doğa katliamıdır. Köylülerin, köylerini boşaltmasıdır asıl mesele. Biz bu noktada kamuoyunun duyarlı olması çağırıyoruz. Köylüde huzur kalmamış. Hastalar ve çocuklar var. Köylü uyuyamaz hale gelmiştir. Bunun durdurulmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Doğa Tahribatı Meclis Gündeminde

Olan, yasak uygulamasını ve uygulamanın olduğu bölgedeki doğa tahribatını geçtiğimiz günlerde meclis gündemine de taşımıştı. Olan, sokağa çıkma yasağı esnasında ve sonrasındaki ekolojik tahribat ile köylülerin yaşadığı hak ihlallerini konu ettiği ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:

“Sokağa çıkma yasağı süresince hasta olan yurttaşların hastaneye gitmelerinin engellenmesi karşısında, Bakanlığınız hastaların mağdur olmaması için ne yapmıştır?

Bombardıman ve askeri operasyon sonrasında çiftçilikle uğraşan yurttaşların mağduriyetlerinin çözümü için Bakanlığınızın hangi çalışmaları vardır?

Sokağa çıkma yasağı süresi boyunca bölgenin ekolojisinin bozulmaması, bağ ve bahçelerin tahrip olmaması için Bakanlığınız herhangi bir önlem almış mıdır? Aldıysa bu önlemler nelerdir?

Şimdiye kadar askeri operasyon ve bombardıman sonucu kaç hektar tarım arazisi tahrip olmuş, kaç tane fındık ve meyve ağacı kullanılamaz hale gelmiştir?

Kurak ve tapusuz onlarca arazi olmasına rağmen neden köylülerin tapulu arazileri tahrip edilerek askeri operasyonlar yapılmıştır?

Askeri operasyonlar ve bombardıman sonucunda yurttaşlar neden yaşadıkları topraklardan dolaylı göçe zorlanmıştır?”

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024