Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Fındıklık Ormanı olarak da bilinen bölgede 14 Temmuz tarihinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Yasakların devam ettiği bölgedeki köylülere, tarım arazilerine girişlerin yasak olduğu bildirilmişti. Bölgenin başta fındık olmak üzere meyve ağaçları açısından oldukça zengin bir bölge olduğu biliniyor.
Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekilleri Hüseyin Olan ve Semra Çağlar, yasak ilanın olduğu Yolbilen Köyü’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Olan, yasakların olduğu bölgede doğa katliamının yaşandığını söyledi. Sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan Olan, “Yaklaşık 10 gündür büyük bir doğa katliamı yaşanıyor. Ağaçlar, yeşillik ve topraklar bombardıman altında. Sadece bir yol yapımı değil, yapılmak istenen doğa katliamıdır. Köylülerin, köylerini boşaltmasıdır asıl mesele. Biz bu noktada kamuoyunun duyarlı olması çağırıyoruz. Köylüde huzur kalmamış. Hastalar ve çocuklar var. Köylü uyuyamaz hale gelmiştir. Bunun durdurulmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Olan, yasak uygulamasını ve uygulamanın olduğu bölgedeki doğa tahribatını geçtiğimiz günlerde meclis gündemine de taşımıştı. Olan, sokağa çıkma yasağı esnasında ve sonrasındaki ekolojik tahribat ile köylülerin yaşadığı hak ihlallerini konu ettiği ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:
“Sokağa çıkma yasağı süresince hasta olan yurttaşların hastaneye gitmelerinin engellenmesi karşısında, Bakanlığınız hastaların mağdur olmaması için ne yapmıştır?
Bombardıman ve askeri operasyon sonrasında çiftçilikle uğraşan yurttaşların mağduriyetlerinin çözümü için Bakanlığınızın hangi çalışmaları vardır?
Sokağa çıkma yasağı süresi boyunca bölgenin ekolojisinin bozulmaması, bağ ve bahçelerin tahrip olmaması için Bakanlığınız herhangi bir önlem almış mıdır? Aldıysa bu önlemler nelerdir?
Şimdiye kadar askeri operasyon ve bombardıman sonucu kaç hektar tarım arazisi tahrip olmuş, kaç tane fındık ve meyve ağacı kullanılamaz hale gelmiştir?
Kurak ve tapusuz onlarca arazi olmasına rağmen neden köylülerin tapulu arazileri tahrip edilerek askeri operasyonlar yapılmıştır?
Askeri operasyonlar ve bombardıman sonucunda yurttaşlar neden yaşadıkları topraklardan dolaylı göçe zorlanmıştır?”
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…