Ekonomi

“Yeşil İyileşmenin Yol Haritası Tüm Sektörleri Kapsamalı”

Fransa ve Almanya, bütün sektörlere iklim hedeflerini içeren “yeşil iyileşme yol haritası” verilmesini talep etti. Ayrıca ithalata karbon ücreti konması, 2030 için daha katı bir emisyon hedefi belirlenmesi ve 2050 itibarıyla karbon nötr olunması için bloka baskı yapıyor.

Fransa ve Almanya, koronavirüs salgınıyla mücadelede bütün ekonomik sektörleri kapsayan iyileşme yol haritası, minimum karbon bütçesini içeren “yeşil” bir Avrupa Birliği (AB) iyileşme planı istiyor.

27 ülkelik blokun en büyük iki ekonomisi, Pazartesi günü yayımlanan 500 milyar euroluk iyileşme fonu içeren planın düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırması gerektiğini söyledi.

Almanya ve Fransa, Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Düzen iklim politikalarının AB’nin yeni büyüme stratejisi olduğunu söyledi. Bütün sektörlere iklim hedeflerini içeren “yeşil iyileşme yol haritası” verilmesi ve AB hükümet yardım kurallarının iklim hedeflerine uyumlu olacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Alman Yeşillerden milletvekili Michael Bloss, “Sonunda Avrupa dayanışması ve iklim için olumlu bir adım atıldı” dedi.

Fransız AB milletvekili Pascal Canfin ise, “Komisyon’un iklim politikasına işaret ederek Yeşil Düzen’i bu yatırım stratejisinin merkezine koymalarını olumlu karşılıyorum” dedi.

Paris ve Berlin, ithalata karbon ücreti konması, 2030 için daha katı bir emisyon hedefi belirlenmesi ve 2050 itibarıyla karbon nötr olunması için bloka baskı yapıyor.

Bazı kampanyacılar ise yeni 2030 AB emisyon hedefi kapsamındaki seçeneklerin iklimsel çöküşü engellemek için yetersiz olduğunu söylüyor. Greenpeace iklim politikası danışması Sebastian Mang, tekliflerin “yetersiz iklim hedefleri” önerdiğini söyledi.

Komisyon, 2050 itibarıyla iklim nötr hedefini içeren yasal olarak bağlayıcı bir AB hedefi önermişti. Önerge, bütün seragazı emisyonlarının sıfırlanmasını, karbon yakalama ve ağaç dikimi gibi önlemleri içeriyor.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025