Güney Kore hükümeti, kömür finansmanını sonlandırma taahhüdüne rağmen, ülkenin en büyük kömür şirketi Doosan Heavy Industries & Construction için 2 milyar dolarlık yardım paketi hazırladı. Eylemciler ise bu paketin denetimden geçmesini talep ediyor.
Haber: Chloé Farand
Çeviri: Çisil Sevinç
Güney Kore hükümeti, verdiği kömür finansmanını sonlandırma sözüne rağmen ülkenin en büyük kömür santralı üreticisine 2 milyar dolarlık kurtarma paketi hazırladı.
Devlete ait Kore Kalkınma Bankası (KDB) ve ülkenin ihracat kredi ajansı Kore İhracat-İthalat Bankası, Doosan Heavy Industries & Construction adlı kömür şirketine acil durum kredisi verilmesi için bir paket oluşturdu.
Bunun üzerine eylemciler, sağlanan kredinin Doosan Heavy’yi diğer ülkelere daha fazla kömür santralı satmaya teşvik edeceği ve yüksek karbon emisyonlarını devam ettireceğine dair endişelerini dile getirdiler.
Dört çevre grubu, Salı günü (5 Mayıs) kurtarma paketinin denetlenmesi için talepte bulundu. Gruplar, hiçbir sosyal ve çevresel şartın eklenmediğini belirterek kurtarma paketinin şirketin 1 milyar dolardan az olan piyasa değerinin iki katında destek sağladığını söylediler.
Kurtarma paketi, koronavirüs salgınının küresel kömür talebinde yarattığı düşüş sonucu var olan likidite krizinin daha fazla tırmanmasına bir çözüm olarak oluşturuldu.
Ancak şirketin kredi notu ve hisse bedeli koronavirüs öncesi dönemde zaten düşmüştü.
Bu kurtarma paketi aynı zamanda iktidar partisi Demokratik Parti’nin 2050 yılına kadar karbon nötr olma yolunda kararlaştırdığı Yeşil Yeni Düzen planlarıyla da çelişiyor. Parti, bu planlar altında yerli ve denizaşırı kömür finansmanından kademeli olarak çekilme sözü vermişti.
Greenpeace, Solutions For Our Climate, Gyeongnam Kore Çevre Hareketleri Federasyonu ve Machangjin KFEM adlı gruplar, Denetim ve Teftiş Kurulu’na kurtarma paketi için kamu denetimi düzenlemesi talebinde bulundu.
Doosan Heavy, Güney Kore’nin en önemli kömür santralı üreticisi. Şirket aynı zamanda nükleer santrallar için de ekipman üretirken, son yıllarda gaz türbini alanında da büyümeye başlamıştı.
Eylemciler, Denetim Kurulu’ndan, kurtarma paketi hayata geçirilmeden önce şirketin gelecekteki nakit akışı potansiyelinin ve işletmenin genel görünümünün yeterince incelenip incelenmediğini kontrol etmelerini talep etti.
Solutions For Our Climate avukatı Joojin Kim, “Hükümet kömüre bağımlı bir şirkete büyük miktarda para yatırıyor” dedi.
Kim’e göre, hükümetin kurtarma paketi hem şirketin iklime olan etkileri açısından hem de talebin düşüşüyle değer kaybeden kömürün şirketi soktuğu finansal risk açısından oldukça mantıksız.
Kim sözlerine, “Şirketin işletme modeli kömüre dayandığı sürece hükümetten herhangi bir finansman almaması gerekiyor” şeklinde devam etti.
Greenpeace’ten Mari Chang, bağlayıcı olmayan borçların “şirketin kaybedilen işlerinin önlenmesinde rol oynadığını” söyledi.
Rahatlatma kredisinin son derece mantıksız olduğunu düşünen Kim, üçüncü bir tarafın da değerlendirilmesine ihtiyaç duyulduğu konusunda ısrarcı.
Eylemci gruplar, bilgi edinme özgürlüğüne atıfta bulunarak anlaşma şartları hakkında daha fazla detayı öğrenmek istediklerini belirtirken, Doosan Heavy kendi iyileşme planını halka açık olarak yayımlamadı.
Güney Kore’nin kömüre bağlılığı büyük ölçüde devam ediyor ve ülkedeki enerji karışımının %40’ını oluşturuyor.
Hükümetler kömür yakıtlı santrallardan uzaklaşma niyetini bildirmiş olsa da, henüz resmî bir tarih bulunmuyor.
Demokratik Parti’nin geçen ay yapılan parlamento seçimlerindeki zaferi, Başkan Moon Jae-in’e ülkenin karbondan arındırılması konusunda daha kararlı adımlar atma fırsatı verdi.
Eylemciler, ülkenin kısa ve orta vadeli hedefleri hakkında daha fazla ayrıntı bekliyor.
Denetim ve Teftiş Kurulu’nun denetim talebine bir ay içinde cevap vermesi gerekiyor. Kim, talebin kabul edilip edilmemesinin bir ölçüde siyasi bir karar olacağını söyledi ve bu karar hakkında, “Hükümet risk alarak şirketi desteklemeye ne kadar hazır olduğunu gösterecek” yorumunda bulundu.
Machangjin KFEM’den Jongkwon Park’ın açıklamasında, “Geleceği belirsiz ve kömür enerjisine adanmış büyük şirketlere trilyonlarca para harcanıyor. Bu hareket iklim krizinden acı çekecek insanlar ve gelecek nesiller için büyük bir umursamazlık” ifadeleri yer aldı.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.