Yeşil Düşünce Derneği ve Yeryüzü Derneği’nin ‘kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz’ mottosuyla hayata geçirdiği “Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Kurma Girişimi” daha adil, temiz ve ucuz bir enerji santralı kurmak amacıyla ilk adımı attı.
Çevre dostu çalışmalarıyla bilinen Yeşil Düşünce Derneği ve Yeryüzü Derneği’nin projelendirdiği “Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Kurma Girişimi” nin ilk buluşması, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Projeye paydaş olmayı düşünenler, İstanbul’da yurttaşların kendi enerjisini kendilerinin ürettiği ve tükettiği, yerel ve demokratik bir enerji üretim-tüketim modelinin işletildiği bir kooperatif kurmak için bir araya geldi.
Sivil Sayfalar’dan Nurcan Çalışkan’ın haberine göre, Yeşil Düşünce Derneği Genel Koordinatörü Sevil Turan ve Yeryüzü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Tolga Timur’un bilgilendirme konuşmalarıyla başlayan toplantı, katılımcıların sorularıyla devam etti. İstanbul’da yenilenebilir enerji kooperatifi kurmak için neler yapılabileceği odağında gerçekleşen toplantıda; kooperatif kurmak için uygun yerlerin tespiti, kooperatif kurma kriterleri ve süreçleri, yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarının faydaları, enerji kooperatifine nasıl üye olunacağı ve ne kadar pay alınacağı gibi konular masaya yatırıldı.
“Daha Adil, Temiz ve Ucuz Bir Enerji Modeli”
Yeşil Düşünce Derneği olarak yaklaşık dört yıldır yenilenebilir enerji kooperatifleri ve yurttaş temelli enerji santralları konusunda çalıştıklarını belirten Yeşil Düşünce Derneği Genel Koordinatörü Sevil Turan, “Enerji kooperatifleri konusunu, enerjinin demokratikleşmesi, yerelleşmesi; daha adil, temiz ve ucuz bir enerji biçimi haline dönüşmesi konusunda yeni bir model olması nedeniyle önemsiyoruz. Çünkü herkes şirket kurmak istemeyebilir, birbirini tanımayan insanlar şirket kurmayabilir ama kooperatifçilik doğrudan kâr amacı gütmeyen bir komşuculuk hareketi” dedi. Yenilenebilir enerji kooperatifleri neden ve nasıl kurulmalı konuları üzerinde teknik bilgiler veren Turan, Avrupa Yakası ve Anadolu yakasındaki potansiyele ve üye sayısına göre İstanbul’da uygun bir yerde yenilenebilir enerji kooperatifini kurup, kendi yerel enerjilerini oluşturmak istediklerini söyledi.
Toplantıya yüzden fazla kişinin katılım sağlamasını çok olumlu bulduklarını belirten Turan, “Birçok insan aktif olarak bu kooperatifte yer almak istiyor. Kooperatifler yedi kişi ile kuruluyor ve yedi kişinin üstündeki sayı enerji kooperatifinin kapasitesini belirliyor. Bu sözleşme gücü oranıyla bağlantılı, bu nedenle ilgi çok önemli. İstanbul’da diğer bölgelere örnek olacak bir potansiyel var. Çünkü çok fazla insan yaşıyor ve aslında ekolojik bir enerji sistemine dönüşüm için hem güneş sistemi hem de çatıların durumu itibariyle potansiyeli olan bir şehir” diye konuştu.
Kooperatife kesin üye olmaya karar veren insanlarla yenilenebilir enerji santralının yerini ve kapasitesini tespit etmeyi amaçladıklarını dile getiren Turan, “Ortalama olarak öngörülen 200 ya da 300 kW’lık bir enerji santralı olması şartıyla bir yer planlıyoruz. Yer henüz belli değil. Rakamsal terimler de yer belli olduktan sonra netleşecek. Bu daha ilk toplantı ve bu kadar ilgi varsa 6 aya kadar hayata geçirmiş olmayı planlıyoruz ama izin süreçleri biraz uzun sürüyor” dedi. Kamu kurumlarının yenilenebilir enerji santralları kurma konusunda destekçi olduğunu vurgulayan Turan, devlet kurumlarındaki kişilerin değişmesiyle konuyu muhatap alan kişilerin de değiştiğini ve süreci baştan başlatmak gibi bir durumun ortaya çıktığını belirtti.
“Hükümet 31 Ekim 2020’ye Kadar Alım Garantisi Veriyor”
Yenilenebilir enerji kooperatifi kurmak için devletin belirlediği süre hakkında bilgi veren Yeryüzü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Tolga Timur, “Burada buluşmamızın en temel amacı kendi enerjimizi kendimiz üretmek istememiz. Hükümetin alım garantisi verdiği bir tarih var. Bu tarih 31 Ekim 2020. Şimdi üretirsek devlet ben alırım diyor. Belirlenen süreyi geçirirsek alım garantisi olmayabilir. Bu tarihe kadar bu projeyi hayata geçirmezsek işler zorlaşır. Ama güneş enerjisinin şöyle bir güzelliği var; kurulumu 1 hafta sürüyor. Bu yüzden kooperatif kurma sürecini tamamlarsak kurulum işin en kolay kısmı olacak” dedi.
“Doğaya Zarar Vermeden Temiz Enerji Üreteceğiz”
Çanakkale’de kurulan Troya Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nin kurucularından ve İstanbul’da kurulacak kooperatifin de paydaşları arasında olmayı düşünen Mahmut Boynudelik, “Enerji kooperatifleriyle, kendi tükettiğimiz enerjiyi kendimiz üreteceğiz ve doğaya zarar vermeden temiz enerji üreteceğiz. Aynı zamanda bu model büyük şirketlerin enerji piyasasındaki hakimiyetine bir alternatif ve bir başkaldırıdır. Bu kâr amacı güden bir yatırım değil. Biz bir enerji şirketi kurmuyoruz. Burada kârlılık bir yan amaç olabilir ancak. Enerjinin demokratikleşmesiyle vatandaş yerelde ürettiğini, yerelde tüketecek. Enerji tüketicileri aynı zamanda üretici olacaklar ve gelir elde etmek için enerji tasarrufuna ve enerji verimliliğine yönelecekler” diye konuştu.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…