Bilim

Yeryüzü Kavruluyor: 2017 Kayıtlara Geçen En Sıcak İkinci Yıl Oldu

Avrupa merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin raporunda, 2017 yılının, 2016’dan sonra yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu açıklandı. El Nino etkisi olmamasına rağmen görülen sıcaklık uzmanları endişelendiriyor.

Avrupa merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin raporuna göre, küresel sıcaklık ortalaması geçen yılın kayıtlara geçen en sıcak ikinci yıl olduğunu ortaya koydu. 19. yüzyıla kadar uzanan veriler karşılaştırılarak hazırlanan rapora göre, 2017 ortalama sıcaklıkların en yüksek olduğu yıllardan birisi olan 2016 yazından biraz daha serin geçti. Ancak 2015 yazından daha sıcak oldu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre söz konusu raporda yer alan veriler, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) geçen Kasım ayında açıkladığı, 2017 yılının 2016’dan sonra ikinci ya da üçüncü en sıcak yıl olacağı yönündeki tahmini de destekler nitelikte. 2016’da yaşanan bunaltıcı sıcaklarda Pasifik Okyanusu’nda sıcaklığı birkaç derece artıran El Nino adı verilen doğa olayının da etkisi olduğu belirtiliyor. Ne var ki, 2017 yılında El Nino etkisi olmamasına rağmen rekor sıcaklıklara ulaşılması endişe verici bir tabloya işaret ediyor.

Öte yandan rapora göre, Güney Avrupa’da 2017’nin ilkbaharında başlayan ve sonbahar aylarına kadar devam eden yağışsızlık birçok bölgede su sıkıntısına yol açmasının yanı sıra, İber Yarımadası’ndaki orman yangınlarının yayılmasını da hızlandırdı. WMO’nun 2017 sıcaklıklarına ilişkin, ABD, İngiltere ve Japonya verilerini de içeren raporunu ise önümüzdeki iki hafta içinde yayınlaması bekleniyor.

Türkiye özelinde de durum iç açıcı gözükmüyor. Hatta 2017 yılının Aralık ayı gibi bazı aylarında şimdiye kadar ortalama sıcaklıkların en yüksek olduğu yıllardan birisi olan 2016 ortalamasını aşan aylar oldu.

İklim uzmanları küresel sıcaklık artışından iklim değişikliğini sorumlu tutuyor. İklim değişikliği ile mücadele için yaklaşık 200 ülke 2015 yılında Paris İklim Anlaşması’na imza atmıştı. Anlaşma, küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılmasını öngörüyor.

Dünya üzerinde en fazla seragazı salınımı gerçekleştiren ülkeler arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025