Politika

Yerel Yönetimlerin Gözünden COP28

Dubai’de gerçekleştirilen COP28’i yerinde izleyen Marmara Belediyeler Birliği Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi; gerçekleştirilen müzakereleri, ana tartışmaları ve öne çıkan başlıkları özetleyen bir rapor yayımladı.

Tam adı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı olan COP28, geçtiğimiz sene 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde gerçekleşti. Konferans sürecini yakından takip eden Marmara Belediyeler Birliği Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi, gerçekleştirilen müzakereleri, ana tartışmaları ve öne çıkan başlıkları özetleyerek COP28’den Notlar Raporu’nu hazırladı.

Rapor, COP28’in merkezi çıktısı olan Küresel Stok Sayımı sonuçları, COP27’de kararlaştırılan “Kayıp ve Zarar Fonu” ile ilgili gelişmeler ve COP28’in somut çıktıları gibi önemli konuları ele alıyor.

Otuz yılın en yüksek katılımına sahne olan COP28’e Türkiye’den de kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve üniversitelerden bilim insanları dahil olmak üzere çok sayıda delege kayıt yaptırdı.

Türkiye özellikle COP28’in ilk gününde kabul edilen Kayıp ve Zarar Fonu ve Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanmak üzere girişimlerde bulunmasının yanı sıra İklim Eylemi İçin Yüksek Hedefli Çok Düzeyli Ortaklıklar Koalisyonu (CHAMP) gibi önemli oluşumlar içerisinde de yer aldı.

Yerel yönetimlerin de önemli bir rol oynadığı COP28’de, iklimle mücadelede hükümetlerle iş birliği yapma ve mali kaynaklara erişim sağlama gibi konularda çözüm yollarını tartışıldı. Yerel yönetimlerin iklim eylemi gerçekleştirmedeki rolü etrafındaki artan ivme, 2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşmanın gerekliliğini kabul eden Küresel Stok Sayımı karar metnine de yansıdı.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024