Yerel seçimlere katılan adaylardan, seçimlerden önce iklim kriziyle mücadele sözü vermelerini talep eden Genç İklim Hareketi, Geleceğe Dönüş ekibi ile güçlerini birleştirerek kampanyalarını büyüttü.
Yapılan anketlere göre Türkiye’de insanların %83’ü iklim değişikliği konusunda büyük bir endişe duyuyor ve bir an önce harekete geçilmesini istiyor. Diğer yandan, 18-32 yaş arasındaki gençlerin sadece %16’sı yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli çaba sarf ettiğini düşünüyor. Bu sebeple bir araya gelen gençler, Türkiye’nin farklı kentlerinden büyükşehir ve ilçe belediyesi başkan adaylarından iklim için eyleme geçmelerini talep ediyor.
Bugüne kadar İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Çanakkale ve Edirne’de adaylarla bizzat görüşen gençler, altı farklı siyasi partinin adaylarına iklim taahhütlerini sordular ve seçilmeleri halinde iklim dostu bir kent olacaklarına dair söz aldılar. Gençlerin taleplerinin yer aldığı imza kampanyasına bugüne kadar 8000’den fazla kişi destek verdi.
Kentler, iklim değişikliğinden hem etkileniyor hem de iklim değişikliğine sebep olan seragazı salımlarının %70’inden fazlasına neden oluyor. İmza kampanyasında gençler bu konudaki endişelerini net bir şekilde dile getiriyor: “Şiddetli yağışlar, kuraklık, sıcak hava dalgaları, sel felaketleri ve orman yangınları dünyanın dört bir köşesinde etkisini gösterirken, her yaştan kentlerde yaşayan insanlar olarak geleceğimiz adına endişeleniyoruz: yaşlı insanlar, engelliler, gençler, çocuklar.. Önümüzdeki yıl nasıl olacak, sizin yaşınıza geldiğimizde yaşanabilir bir gelecek kalacak mı?”
Gençlerin belediye başkan adaylarından talepleri şu şekilde:
– Aşırı hava olaylarına bağlı afetler, şiddetli yağışlar, kuraklık ve sıcak hava dalgaları gibi iklim etkilerine karşı dirençli kentler ve altyapılar oluşturulması,
– Kentlerdeki doğal alanları koruyan, tahrip edilen alanların restorasyonunu sağlayan, israfın ve doğal kaynakların yanlış kullanımının önüne geçen, atıkların azaltılması ve geri dönüşümüne yönelik politikaları uygulanması,
– Fosil yakıtların kullanımınını azaltarak, yenilenebilir enerji dönüşümünü destekleyen politikaların geliştirilmesi,
– Gençlerin kentlerde iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki karar alma süreçlerine katılımlarının desteklenmesi,
– Toplu taşımada elektrifikasyonu sağlayan yatırımları, yürüyüş ve bisiklet kullanımını teşvik edecek projelerin hayata geçirilmesi,
– Kamu binalarından başlayan bir dönüşüm ile enerji verimliliğinin artırılması ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenen altyapılara yatırım yapılması.
İmza kampanyası Türkiye Genç İklim Hareketi çatısı altında bulunan 4 ekip (İklim İçin Türkiye, Türkiye İnsan Hakları Platformu, İklim Değişmeden Değiş ve İklim Öncüleri) ve Geleceğe Dönüş ekibi tarafından yürütülüyor.