Ekonomi

Yenilenebilir Kaynaklar Fosil Yakıtları Geride Bırakarak AB Elektriğinin Yüzde 30’unu Sağladı

Yeni bir rapor, 2024’te ilk kez 13 üye devletin rüzgar ve güneş enerjisi ile, kömür ve gazdan daha fazla enerji ürettiğini ortaya koyuyor.

İklim düşünce kuruluşu Ember’in yeni raporuna göre, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri, yılın ilk yarısında AB’nin elektriğinin %30’unu üreterek fosil yakıtları geride bıraktı.

Kömür, petrol ve gaz yakılarak elde edilen elektrik üretimi, 2024’ün ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 azaldı. Kirletici yakıtlardan sürekli uzaklaşmanın, 2022’nin ilk yarısından bu yana sektörün emisyonlarında üçte birlik bir düşüşe yol açtığı da ortaya konuldu.

Ember analistlerinden Chris Rosslowe, rüzgar ve güneş enerjisinin yükselişinin fosil yakıtların rolünü daralttığını söyledi: “Enerji sektöründe tarihi bir değişime tanık oluyoruz ve bu hızla gerçekleşiyor.”

Rapor, AB enerji santrallarının 2023’ün ilk yarısından 2024’ün ilk yarısına kadar %24 daha az kömür ve %14 daha az gaz yaktığını ortaya koydu. Bu değişim, pandemi ve Ukrayna savaşıyla bağlantılı iki yıllık düşüşün ardından elektrik talebindeki küçük artışa rağmen gerçekleşti.

Rosslowe, “Üye ülkeler rüzgar ve güneş enerjisine ivme kazandırabilirse, o zaman fosil enerjiye bağımlılıktan kurtulma gerçek anlamda ortaya çıkmaya başlayacak” dedi.

Avrupa, aşırı hava koşullarını daha şiddetli hale getiren gezegeni ısıtan gaza katkıda bulunan en büyük tarihsel kirleticiler arasında yer alıyor, ancak aynı zamanda ekonomisini temizleme konusunda en iddialı hedeflerden bazılarına da sahip. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Avrupalı ​​liderler, daha güçlü söylemler ve yenilenebilir enerjiye lehine izin kurallarıyla enerji dönüşümünü hızlandırdılar.

Ancak güneş enerjisinde patlama yaşanırken rüzgar endüstrisi, politikacıların ve halkın devam eden muhalefetinin yanı sıra yüksek enflasyonla da mücadele ediyor. Wind Power Europe lobi grubuna göre AB, 2023 yılında rekor düzeyde 16,2 GW’lık yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kurdu; ancak bu, 10 yılın sonundaki iklim hedeflerine ulaşmak için o yıl ihtiyaç duyulanın yaklaşık yarısı kadardı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından modellenen senaryolar, temiz bir ekonomiye güç sağlamak için gereken elektriğin çoğunun güneş ve rüzgar enerjisinden gelmesi gerektiğini gösteriyor.

Ember raporu, yılın ilk yarısında 13 üye devletin rüzgar ve güneş enerjisi ile fosil yakıtlara nazaran daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koydu. Yazarlar, Almanya, Belçika, Macaristan ve Hollanda’nın ilk kez bu dönüm noktasına ulaştığını ortaya koydu.

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden enerji sistemleriyle ilgili bir IPCC raporu bölümünün ortak yazarı olan bilim insanı Andrea Hahmann, gelişmenin “önemli ama şaşırtıcı olmadığını” söyledi.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024