IRENA’nın yayımladığı yeni bir rapor dünya genelinde işsizlik büyürken yenilenebilir enerji sektöründe istihdam arttığını ortaya koydu. Buna göre en fazla istihdam Çin’de gerçekleşti, Türkiye’de ise %27’lik gerileme gerçekleşti.
Dünyada yenilenebilir enerjide istihdam, önceki yıla oranla 2018’de %6,6’lık büyüme ile 11 milyona yaklaştı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “Yenilenebilir Enerji ve İstihdamı 2019 Raporu” na göre, dünya genelinde işsizlik büyürken yenilenebilir enerji sektöründe istihdam arttı. Temiz enerjideki istihdam olanaklarının artmasında, enerji teknolojileri maliyetlerindeki düşüşün yanı sıra, talep artışı ve rekabet ile öne çıkan çevresel duyarlılığın yaygınlaşması etkili oldu.
Güneş, biyokütle, hidroelektrik ve rüzgar gibi temiz enerji sektörleri baz alınarak hazırlanan rapora göre, dünya genelinde yenilenebilir enerjide %6,6 artışla geçen yıl 10 milyon 983 bin istihdam sağlandı. Bu kapsamda, güneşten elektrik üretimi alanında istihdam geçen yıl bir önceki yıla kıyasla %3 arttı. Bu sektörde çalışan sayısı 3 milyon 605 bin oldu.
Yenilenebilir enerjide ikinci sırayı 2 milyon 63 bin istihdamla sıvı biyoyakıt sektörü, üçüncü sırayı da 2 milyon 54 bin istihdamla büyük ölçekli hidroelektrik santralları izledi. Rüzgar enerjisi sektörü ise dünya genelinde 1 milyon 160 bin kişiyi istihdam etti.
Yenilenebilir enerjide diğer alanlarındaki istihdamla, söz konusu rakam toplamda 10 milyon 983 bine ulaşarak, geçen yıl 11 milyona yaklaştı.
Yenilenebilir enerji alanında en fazla istihdam ise Çin’de gerçekleşti. Ülkede geçen yıl yenilenebilir enerji sektöründe çalışan sayısı 4 milyon 78 bine ulaştı.
Türkiye’de İstihdam %27 Geriledi
Yeşil Ekonomi’deki habere göre, küresel eğilimin aksine Türkiye’deki istihdam rakamı ise önemli oranda geriledi.
Güneş enerjisi yatırımlarının zirve yaptığı 2017 yılında 84.400 seviyesine ulaşan yenilenebilir enerji sektöründeki istihdam rakamı, 2018 yılında 62 bine geriledi.
2017’de 16 bin 600 olan solar ısıtma ve soğutma sektöründeki istihdam rakamı ise 2018’de 8 bin 660’a geriledi.
1 Ocak’tan itibaren yeni binaların kullandıkları enerjinin en az %10'unun yenilenebilir enerjiden karşılanması zorunlu olacak.…
Joe Biden'ın yönetimi, Paris Anlaşması kapsamında seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2005 seviyelerinin %61 ila…
Günlük hayatın büyük bir bölümünde insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe…
Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine…
Son verilere göre, Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti, ancak OECD…
Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden…