Yenilenebilir enerji sektörü, geçtiğimiz yıl rekor bir artış göstererek dünya genelinde istihdamı yüzde 18,2 oranında artırdı ve toplam çalışan sayısını 16,2 milyona çıkardı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2024 Raporu”na göre, bu büyümenin %46’sı, en fazla rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarının yapıldığı Çin’den kaynaklandı.
7,4 milyon yenilenebilir enerji çalışanı ile Çin, sektördeki liderliğini sürdürüyor. Onu 1,8 milyon çalışanla Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve 1,56 milyon çalışanla Brezilya takip ediyor. ABD ve Hindistan da yaklaşık 1 milyon istihdam ile listenin üst sıralarında yer aldı.
Sektörel olarak bakıldığında, en fazla istihdamı 7,2 milyon çalışan ile güneş enerjisi sağladı. Bu artışın büyük bölümü, Çin ve Güney Asya’daki gelişmelerle bağlantılı olarak gerçekleşti. İkinci sırada ise biyoyakıt sektörü yer alarak dünya genelinde 2,8 milyon kişiye iş imkanı sundu. Hidroelektrik sektörü ise azalan küresel kurulumlara rağmen 2,3 milyon kişiye iş sağladı ve üçüncü sırada yer aldı. Rüzgâr enerjisi ise 1,5 milyon kişiyi istihdam ederek dikkat çekici bir artış gösterdi; bu alanda öne çıkan bölgeler Çin ve Avrupa oldu.
Ancak, raporda Afrika’nın yenilenebilir enerji yatırımlarından beklenen payı alamadığı vurgulandı. Kıta genelinde, küçük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri 2023 yılı itibarıyla sadece 324 bin kişiye iş imkanı sundu.
IRENA Direktörü Francesco La Camera, raporda yer alan değerlendirmesinde, enerji dönüşümünün küresel ölçekte sosyoekonomik faydalar sağlama potansiyeline dikkat çekerek, “Eğer gerekli adımlar atılır ve uluslararası işbirlikleri güçlendirilirse, 2030’a kadar temiz enerji kapasitemizi üç katına çıkarabiliriz. Bu süreçte finansmanın mobilize edilmesiyle önemli istihdam fırsatları yaratılarak topluma büyük fayda sağlanabilir” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…