Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) paylaştığı verilere göre, yenilenebilirlerin kapasitesi 2019 yılında rekor seviyede artış gösterdi. Araştırmaya göre, artırılan enerji kapasitesinin %75’ini yenilebilirler oluşturdu.
2019 yılında inşa edilen yeni elektrik santrallarının neredeyse %75’inin yenilenebilir enerji kullanmasıyla yeni bir rekora imza atıldı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın(IRENA) verilerine göre, güneş, rüzgar ve diğer yeşil enerji teknolojileri artık dünya enerjisinin üçte birinden fazlasını karşılarken bu bir başka rekor kırıldığı anlamına geliyor.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Fosil yakıt santralları, Avrupa ve ABD’de azalmaya başladı. Ancak kömür ve doğalgaz santralları Asya, Orta Doğu ve Afrika’da yükselişe geçti.
Dünya petrol rezervinin yarısına sahip Orta Doğu’da, 2019 yılında inşa edilen yeni elektrik santrallarının yalnızca %26’sı yenilenebilir kategorisindeydi.
IRENA’ya göre, geçtiğimiz 10 yılda dünya genelinde yenilenebilirlere yapılan yatırımlar yaklaşık 3 trilyon dolar değerindeydi ancak iklim acil durumuyla mücadele edebilmek için yıllık yatırımların 2030 yılına kadar iki katına çıkması gerekiyor.
IRENA genel müdürü Francesco La Camera, “Gidişat iyi görünse de, küresel enerjiyi sürdürülebilir kalkınma yoluna sokabilmek için daha fazlasının yapılması gerekiyor. Geçirdiğimiz zor günlerde, ekonomilerimizi dirençli hale getirmemiz gerektiğinin önemini bir kez daha gördük” dedi.
La Camera, koronavirüs salgınıyla mücadele eden hükümetlerin planladıkları büyük harcamaların fosil yakıtlar yerine yeşil girişimleri desteklemesi gerektiğini söyledi ve sözlerine “Hükümetler bugünkü krizle mücadele ederken kısa vadeli çözümlere odaklanabilir. Kısa, orta ve uzun vadeli zorluklar yanıltıcı olabilir. Küresel salgın, geciktirilmiş eylemlerin çarpıcı ekonomik sonuçları olabileceğini gösterdi” şeklinde devam etti.
Covid-19 karantinalarının talepte yarattığı düşüşler ile Suudi Arabistan, Rusya ve ABD arasındaki fiyat savaşları sonucu küresel petrol piyasası kargaşa içerisinde.
La Camera, “Yenilenebilir enerji, enerji piyasalarını ve tüketicileri fiyat dalgalanmalarından koruyan ucuz maliyetli bir kaynak” dedi.
Günümüzde dünyanın üçte ikisindeki en ucuz elektrik kaynağı güneş ve rüzgar enerjisi.
IRENA’nın saptadığı veriler, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın 2019 yılında ufak bir azalma yaşadığını ancak fosil yakıt enerjisinin de düştüğünü gösteriyor.
Dünya genelinde inşa edilen toplam yeşil enerji miktarı %7.6 oranında artış gösterdi. Bu oran, Birleşik Krallık için %6.1 olarak ölçüldü. Birleşik Krallık sahip olduğu yenilenebilirler ile dünyada 11.sırada yer alıyor.
Yeni kapasitenin %55’ini güneş enerjisi sağlıyor ve çoğunluğu Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Vietnam’ın başı çektiği Asya’da kuruldu. Diğer büyük artışlar ise ABD, Avustralya, İspanya, Almanya ve Ukrayna’da görüldü.
Neredeyse yarısı Çin’de kurulan ve ABD’de hızla artan rüzgar enerjisinin payı ise %34 olarak ölçüldü. Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi güneş enerjisinin hemen arkasından geliyor ve %95’i kıyı türbinlerinden oluşuyor.
Hidro enerji, jeotermal ve denizcilik enerjisi gibi diğer yeşil teknolojiler az miktarda da olsa her yıl büyümeyi başardı. Güneş ve rüzgar enerjisiyle kıyaslandığında ufak kalsa da, jeotermal enerji Türkiye, Endonezya ve Kenya’nın başı çekmesiyle birlikte büyüyor.