COP28’de ülkelerin yenilenebilir enerjilerini üç katına çıkarmayı ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmayı kabul etti. Fosil yakıtlardan uzaklaşmada önemli görülen bu gelişmenin ardından müzakerelerde zirve planına göre son saatlere yaklaşılırken, Zero Carbon Analytics bir rapor yayımladı. Küresel olarak farklı bölgelerdeki yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyümeye ilişkin son analizlerinin bulgularını özetleyen rapor, küresel yenilenebilir enerjinin son on yıldaki hızlı büyümesinin ve sektördeki önemli fırsatların altını çiziyor.
COP28’de yapılan yeni bir anlaşma ile ülkeler, 2030 yılına kadar elektriğin %40’ını yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi kabul etti. Teknolojik gelişmeler ve maliyetlerin düşüşü ile enerji üretimi ve depolamadaki büyüme giderek büyüyor. Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılından bu yana sadece güneş enerjisinden elektrik üretimi %400’ün üzerinde arttı.
Global Energy Monitor (GEM) Küresel Güneş Enerjisi İzleyicisi Proje Yöneticisi Kasandra O’Malia, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmayı başarmak için her yıl 280 GW’lık şebeke ölçeğinde güneş enerjisi, küçük ölçekli güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin kurulması gerektiğini söylerken, önümüzdeki altı sene boyunca şebeke ölçeğindeki bileşeni gerçekleştirmek için küresel düzeyde yeterli sayıda proje düzeyinde plan bulunmadığını belirtti. O’Malia bunların yanı sıra, “Hükümetler, bankalar, şirketler ve bireyler, bu projelerin zamanında tamamlanması ve atıl kalmaması için ellerinden geleni yapmakla sorumludur” dedi.
UNFCCC Eski Başkanı ve Global Optimism Kurucu Ortağı Christiana Figueres, “Reel ekonomide, özellikle de yenilenebilir enerjilerde halihazırda tanık olduğumuz dönüşüm önemli, ancak yeterli değil” derken finans tarafındaki somut değişimlerin yanı sıra gıda ve doğa ile ilgili girişimlerle de yenilenebilir enerjinin desteklenmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Enerji sektörünün geliştiğini görmek gerçekten heyecan verici, ancak zihniyetimizin de gelişmesi gerekiyor. COP28’i iddialı bir Küresel Durum Değerlendirmesi yapmadan bırakmak bir seçenek değil, herkese ihtiyacımız var. Bu, tüm tarafların sürece dahil edildiği kolektif bir çalışma olmalı.”
Raporda öne çıkan kimi bulgular ise şu şekilde:
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…