Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, dünyanın ve Türkiye’nin ekolojik dengesini korumak adına, enerji verimliliği bilincini oluşturmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik kamuoyu bilincini güçlendirmek, enerji okuryazarlığını geliştirmek, yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak, geliştirilmesine katkı sağlamak ve üreticiden son kullanıcıya, akademiden uluslararası kurumlara yenilenebilir enerji alanındaki tüm paydaşları bir araya getirmek amacıyla kuruldu.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak, toplumun ve sektörün bilgi ve farkındalık düzeylerini yükseltmek için farklı hedef kitlelere yönelik çalışmalar gerçekleştirecek ve enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme yapacak Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) kuruldu. Prof. Dr. Kerem Alkin’in Dernek Başkanı olarak görev alacağı Yenilenebilir Enerji Araştırma Derneği’nde, Ali Karaduman Başkan Yardımcısı, Dr. Füsun Tut Haklıdır ise Dernek Genel Sekreteri görevinde çalışmalarını sürdürecek.
YENADER, sürdürülebilir bir gelecek için güneş, jeotermal, rüzgar, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, geliştirilmesine katkı sağlamak ve doğal çevrenin korunması konusunda çalışmalarını sürdürecek. Dernek, Türkiye’de alanında uzman bilim insanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek, bilimsel gelişmeleri masaya yatırırken aynı zamanda da üretici, satıcı, tedarikçi, işletmeci, uygulayıcı ve yenilenebilir enerji sektörüne yönelik faaliyet gösteren diğer alt sektörleri bir araya getirerek; sektörel bazda güç birliği tesisi ile üyeler arası dayanışmayı sağlayacak.
“Yenilenebilir Enerji Çalışmalarına Destek Olacağız”
Yerli ve milli enerji çalışmalarında son yıllarda büyük atılım gösteren Türkiye’nin başarısını devam ettirebilmek ve sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynakları alanında çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, “Türkiye geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde ilk kez bir gün içerisinde üretilen elektriğin %90’ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde etti. Yenilenebilir enerji kaynakları, temiz ve sürdürülebilir olmasının yanı sıra ülkemizin ekonomik açıdan kalkınmasına da yardımcı oluyor. Bilim insanları ve sektör temsilcilerinin yer aldığı YENADER ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 6’ıncı ve 13’üncü maddesine destek olarak, ülkemizdeki kaynakların kullanımının sosyal, ekonomik ve ekolojik boyutlarının ulusal ve uluslararası düzlemde ele alınmasını öngörmek için beraberlik ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Öte yandan kamuoyunun yanı sıra üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları, bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda iş birliği ortamı oluşturacağız” diye konuştu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…