Ekonomi

Yenilenebilir Enerji 132 Milyar Dolarlık Gaz İthalatını Engelledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar dolarlık gaz ithalatının önüne geçildiğini söylerken, nükleer enerjinin ileride Türkiye’nin enerji sisteminde baz yük olarak devreye alınacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi’nin açılışındaki konuşmasında, yenilenebilir enerji kurulu gücünün hidroelektrik santralları ile birlikte 67 bin megavatın üzerine çıktığını söyledi.

AA’nın haberine göre, Türkiye’de özel sektör marifetiyle rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının 31 bin megavata çıkarıldığını ifade eden Demircan, “Enerjide ithalatçı bir ülkeyiz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 60 milyar dolar, bu yıl da yaklaşık 50 milyar dolarlık bir enerji ithalatının gerçekleştiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Demircan, Paris Anlaşması ile tüm ülkelerin verdiği beyanlar kapsamında net sıfır hedefi belirlendiğini anımsattı.

Türkiye’nin enerji stratejisinde öne çıkan başlıklardan birinin kaynak çeşitlendirmesi yapmak olduğunu dile getiren Demircan, “Yenilenebilir ağırlıklı olarak yerli kaynaklara yer vermemiz gerekiyor. Nükleer enerji karbon sıfır olarak, en temiz enerji kaynağı olarak gördüğümüz bir enerji çeşidi. Bunun için nükleer kapasitelerimizi artırmaya çalışıyoruz. Akkuyu’da 1. Üniteyi devreye alma sürecimiz devam ediyor. Sinop ve Kıyıköy’de de 2. ve 3. projelerle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Demircan, nükleer enerjiyi sisteme entegre etmenin önemine işaret ederek, nükleer enerjinin ileride Türkiye’nin enerji sisteminde baz yük olarak devreye alınacağını kaydetti.

Enerjide Ana Ekipman Üretici Sayısı Arttı

Bütün bu değişim ve dönüşümün kurumsal tarafının önemli olduğunu belirten Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki 10 sene bizim için dönüşüm ve değişimin gerçekleştirilmesi açısından zor bir sene olacak. Hem sistemin kendisi dönüşecek hem de sistem içi dönüşümü lazım. Son 20 yılda elektrik ve enerji sektöründe önemli reformlar başarıldı. Yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçtik. Yenilenebilir enerji sektörü bu yatırımlarla 890 milyon tonluk bir karbon emisyon azaltılmasını sağlıyor.”

Demircan, Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü ilk başladığında imalat açısından neredeyse hiçbir kabiliyeti olmadığını mevcut durumda ise 150’nin üzerinde ana ekipman imalatçısı, doğrudan ve dolaylı alt tedarikçi sayısının da 350’ye çıktığını söyledi.

İmalatçı sayısının artacağını vurgulayan Demircan, “Bugüne kadar yerli aksam ya da destek kapsamında 1,8 milyar dolarlık imalat desteği vermişiz. Bu imalat desteğinden 10 gigavatlık üretim kapasitesi faydalanmış” dedi.

Yeni Yılda YEKA İhaleleri

Demircan, halihazırda 70 bin megavata yakın ön lisans ya da kısmen lisans aşamasında yatırım kapasitesi olduğunu söyledi.

Bunun yaklaşık 34 bin megavatının depolamalı RES ve GES projeleri olduğuna dikkati çeken Demircan, “24 bin megavatı öz tüketim amaçlı lisanssız projeler, kalanı da lisanslı olan projeler. İnşallah ocak ve şubat aylarında güneş ve rüzgar YEKA ihalelerini yapacağız. Ayrıca izin süreçleri kısaltılması için bir kanun değişikliği çalışmasını önemli ölçüde tamamlayıp, mevcutta yaklaşık 48 aylık olan izin süreçlerinin 24 aya kadar indirilmesi konusunda hazırlıklarımızı tamamladık. Bütün bunları yaparken büyük kapasitenin sisteme entegrasyonu ve sistemi ve altyapısını buna göre değiştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Demircan, bugün itibarıyla yaklaşık 75 bin kilometrelik bir iletim hattı bulunduğunu, ilerleyen zamanda 90 bin kilometreye kadar çıkarılması için çalışmalara devam edildiğini kaydetti.

Yaklaşık 28 milyar dolarlık yatırımın 10 yıllık dilimde iletim hattı yatırımlarında kullanılacağını vurgulayan Demircan, “Yeni hatlar ile sistemi desteklemek ve enterkonneksiyon kapasitemizi artırarak komşu ülkelerle işbirliğini geliştirmeyi arzu ediyoruz. Ayrıca sistemin depolama yeteneğini arttırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Önceki Haberler

Japonya Emisyonlarını 2035’e Kadar 2013 Seviyelerine göre Yüzde 60 Azaltacak

Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…

25 Aralık 2024

Tarım ve Gıda Projelerine 68 Milyon Dolarlık Destek

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…

25 Aralık 2024

Siyah Giyen Adamlara Rağmen Doğa Korumak Mümkün mü?

Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…

24 Aralık 2024

İşçiler COP30’dan Adil Geçişe Yönelik Çözüm Talep Ediyor

Geçen ay Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına adil bir küresel geçişe yönelik…

24 Aralık 2024

Hakkari’deki Kuraklık Tarıma Büyük Darbe Vurabilir

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi için önemli bir kaynak olan Dilimli Barajı'nın su seviyesi 20 metreye kadar…

24 Aralık 2024

OECD’de Uluslararası Fosil Yakıt Finansmanını Kısma Planı Çöktü

Zengin ülkeler tarafından petrol ve gaz projelerine verilen on milyarlarca dolarlık kamu desteğini kısma yönünde…

24 Aralık 2024