Yeni Zelanda hükümeti küresel salgından iyileşme süreci içerisinde bölgelerde yürütülecek çevre çalışmalarının dahil olduğu “doğa işlerine” 1 milyar dolardan fazla bütçe ayıracak.
Haber: Eleanor Ainge Roy
Çeviri: Çisil Sevinç
Yeni Zelanda hükümeti küresel salgından iyileşme süreci içerisinde bölgelerde yürütülecek çevre çalışmalarının dahil olduğu “doğa işlerine” 1 milyar dolardan fazla bütçe ayıracak.
Ancak bazıları iklim değişikliğinin üzerinde yeterince durulmadığından şikayetçi.
Maliye Bakanı Grant Robertson Perşembe günü (14 Mayıs) yaptığı açıklamada, yedi haftalık karantinadan sonra ülke ekonomisini canlandırmak adına 50 milyar Yeni Zelanda doları bütçeli bir iyileştirme finansmanı hazırladıklarını söyledi.
Kriz süresince ülkede on binlerce kişi işinden olmuştu.
Doğal Kaynakları Koruma Bakanı Eugenie Sage, bölgelerde yürütülecek çevre çalışmaları için 11.000 kişilik istihdam yaratılacağını açıkladı. Kontenjan açılacak işler arasında zararlı böcek ve ot kontrolü uygulamaları, biyoçeşitlilik projeleri ve Doğal Kaynakları Koruma Departmanı’nda doğa elçiliği gibi görevler bulunuyor.
Sage’in açıklamasında, “Doğaya yapılacak bu yatırım yalnızca binlerce insana iş imkanı sağlamayacak, aynı zamanda doğaya destek olan nesillere kâr payı bırakacak. İşçiler yerli biyoçeşitliliğin korunmasına yardımcı olacak. Bu bölgelerde yaşayan ve diğer sektörlerdeki işlerini kaybeden insanlara yeni bir sektörün kapısı açılmış oldu” ifadeleri yer aldı.
Projeler arasında saldırgan valabi popülasyonunun South Island’dan temizlenmesi, vahşi çamların yayılmasının engellenmesi ve Wanaka Gölü’nün zararlı böcek ve otlardan temizlenmesi gibi uygulamalar yer alıyor.
Yeni iş imkanları doğal yaşamı koruma grupları arasında sevinçle karşılansa da, çoğu kişi Yeni Zelanda’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdü vermesine rağmen iklim değişikliği projelerine yeterince finansman ayrılmamasını eleştiriyor.
Forest & Bird adlı koruma grubunun sözcüsü Megan Hubscher, “Ekonomiyi yeniden başlatma sürecinde iklim konusunda yeterince detaylı bir açıklama alamadık. Çevre işlerine 1 milyar dolar ayrılması mükemmel bir yatırım ve 4000 yerli türünün korunması için büyük bir fırsat. Ama kutlamaya başlamadan önce, iklim ve ekonominin gittiği yolu daha net görebilmemiz gerekiyor” dedi.
Greenpeace’ten Dr Russel Norman, hükümetin çevre işlerine ayırdığı finansmanı takdir ettiğini, ancak su yollarının verimli şekilde temizlenebilmesi için ülkede en fazla su kirliliğine yol açan yoğun tarımsal çiftçiliğe alternatifler getirilmesi gerektiğini söyledi.
Norman, “Grant Robertson’ın cebinden insanlığın en büyük tehdidi olan iklim değişikliği konusunda yeterince para çıkmadı. Maliye Bakanı COVID-19 hakkında yüzyılda bir gelecek bir tehdit ifadesini kullandı ancak iklim değişikliği gezegenimiz için yeni bir yüzyıla sahip olup olamayacağımıza karar verecek bir tehdit” şeklinde konuştu.
Norman, hükümet tahminlerine göre Yeni Zelanda’daki mevcut politikaların 2005 ile 2030 yılları arasındaki emisyonları %20 oranında artıracağı bilgisinin de altını çizdi.
Haberin aslında buradan ulaşabilirsiniz.