Yeni Zelanda, BM’nin bu yıl sonuna kadar ülkelerden güncellenmiş hedefler beklentisine rağmen var olan 2030 iklim hedefini yeniden teyit etti.
Haber: ChloéFarand
Çeviri: Çisil Sevinç
Yeni Zelanda hükümetinin Dünya Günü’nde (22 Nisan) BM’ye sunduğu beyanda, ülkenin yeni oluşturulmuş ve bağımsız İklim Değişikliği Komisyonu’nun 2021 yılının başlarında yeni önerilerde bulunacağı ifadesi yer aldı.
Bu öneriler, var olan iklim planının Paris Anlaşması’nın 1.5 derece sıcaklık hedefiyle uyumlu hale getirilmesi üzerine olacak.
Yeni Zelanda’nın vermiş olduğu taahhüt, emisyonların 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine kıyasla %30 oranında düşürülmesini içeriyor.
Ülkede 2019 yılı sonunda, çoğunlukla koyun ve sığırın sebep olduğu biyojenik metan dışındaki bütün seragazlarının 2050 yılına kadar net sıfıra indirilmesi hedefi yasa haline getirilmişti.
Climate Action Tracker, Yeni Zelanda’nın 2030 taahhüdünü küresel sıcaklık artışının 2 derecede sınırlandırılması kapsamında yetersiz buluyor. 2 derece hedefi ise Paris Anlaşması’nın düşük seviyeli hedefi.
Şimdiye kadar yalnızca Marshall Adaları, Surinam, Norveç, Moldova ve Şili kuvvetlendirilmiş orta vadeli planlarını BM’ye ibraz etti. İsviçre ve Japonya gibi bazı ülkeler de var olan iklim taahhütlerini yeniden teyit etti.
BM İklim Değişikliği Sekretaryası, COP26 olarak da bilinen iklim müzakerelerinde taahhütlerin değerlendirmesini yapacak ve Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu olup olmadığını inceleyecek.
Halihazırdaki taahhütler, dünyayı 3 dereceyi aşan bir ısınmaya doğru sürüklüyor.
COP26 koronavirüs salgını nedeniyle Kasım 2020’den 2021’nin belirsiz bir tarihine ertelenmiş olsa da, ulusal beyanların daha üst seviyeye çıkarılması hedefi için son tarih hâlâ 2020 sonu.
İtalya Çevre Bakanı Sergio Costa ve Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı ve COP26 Başkanı Alok Sharma, iki ülkenin de güncellenmiş hedeflerini beyan edeceklerini belirtti ve her ülkeye aynısını yapma çağrısında bulundu.
COP26 ev sahipliğini Birleşik Krallık üstlenmişken, İtalya bir gençlik etkinliğinin de dahil olduğu hazırlık etkinliklerini yönetecek.
Pratikte ise, koronavirüs salgını gereğince alınan seyahat kısıtlamaları ve fiziksel mesafe kuralları gibi önlemler NDC toplantılarını engellediğinden, bazı ülkelerin beyanlarını geciktirmesi ihtimali söz konusu.
COVID-19 öncesinde dahi, hedef yükseltme konusunda özellikle dünyanın en büyük iki kirleticisi arasında siyasal dalgalanmalar mevcuttu.
Başkan Donald Trump, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekileceğini duyurdu ve bu da Çin’in hamlelerini yeniden gözden geçirmesine sebep oldu. Uzmanlar, Beijing’in yeni taahhütler getirmeden önce ABD’nin Kasım ayındaki seçimini beklemesini öngörüyor.
Küçük Ada Devletleri İttifakı’nın düzenlediği Placencia Ambition Forum adlı toplantıda konuşan BM İklim Başkanı Patricia Espinosa, “İklim değişikliği yüzünden pek çok insanın halihazırda günlük hayatta zorluklar çektiğini unutmamalıyız. Hedeflerimizi sağlamlaştırmaya devam etmeli ve ulusal katkı beyanlarının olabildiğince güçlü olmasını sağlamalıyız” dedi.
Belize’de yapılması planlanan toplantı, COVID-19 önlemleri sebebiyle dijital ortamda gerçekleştirildi.
Yeni Zelanda’nın sunduğu beyanda, “Yeni Zelanda, küresel ısınmanın 1.5 derecede sınırlandırılması hedefini destekleyen ve özellikle Pasifik komşularımıza odaklanılarak iklim değişikliği etkilerine direnç geliştiren istekli ulusal ve küresel iklim eylemlerine tamamen bağlılık gösteriyor” ifadeleri yer aldı.
Bu ay başlarında, ülkenin İklim Değişikliği Komisyonu küresel salgın karşısında ekonomik bir iyileşme planı getirerek Yeni Zelanda’yı iklim hedeflerine ulaştırmaya taşıyacak altı prensip belirlemişti.
Yeni Zelanda, son yıllarda Başbakan Jacinda Ardern’in liderliğinde iklim diplomasisinde sesini duyurmaya ve iklim eyleminde önderlik etmeye başladı.
İklim Bakanı James Shaw, Kasım ayında ülkenin karbon nötr olmasını sağlayacak yasanın meclis tarafından onaylandığı esnada “Daha önce dünyayı nükleer silahsızlandırma ve kadın haklarında yönlendirmiştik, şimdi tekrardan yol gösteriyoruz” şeklinde konuşmuştu.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…