BM, Şarm El-Şeyh’teki COP27 zirvesindeki delegelerin önümüzdeki günlerde anlaşmaya varmayı umdukları anlaşmanın taslak metninin yeni bir versiyonunu yayımladı.
Bir öncekine göre daha az resmi yinelemelere dayanan metin, zirvedeki en çekişmeli konulardan biri olan, yıkıcı iklim olaylarına maruz kalan gelişmekte olan ülkelere fon sağlamayı hedefleyen “kayıp ve zarar” mekanizması finansmanına dair bir çözüm ortaya koymadı.
Bunun yerine, delegelerin konu üzerinde hâlâ fikir birliğini varmak için çalıştığı belirtildi.
Kayıp ve zarar konusu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri uzun süredir ikiye bölüyordu ancak ilk kez COP27’de resmi gündeme alınmıştı. 2 haftalık sürede sonrasında atılacak adım hakkında çok az ilerleme sağlandı.
Cuma sabahı erken saatlerde AB, açmazı çözmeyi amaçlayan bir teklifte bulunmuştu ve yoksul ülkelerin iklim felaketlerinden kurtulmasına yardımcı olmak için kayıp ve zarar fonunu kabul etmişti.
Buna karşın karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömür enerjisinden “kademeli çıkış” ifadesi yer aldı. Dünkü metinde Glasgow’da olduğu gibi “kademeli azaltım” ifadesi yer alıyordu. Çıkış ifadesi, Hindistan ve AB’nin desteklediği gibi, tüm fosil yakıtları kapsamadığı gibi uzmanlara göre yazım hatası nedeniyle metinde yer almış olabilir.
Taslak metnin yeni versiyonu gece yerel saatle 03.30’da yayımlandı. Metin, geçen yıl COP26’da ortaya konan Glasgow İklim Paktı’nın ve küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamaya ilişkin Paris Anlaşması’ndaki kilit noktaları yeniden teyit etti.
Metin şunları ortaya koydu: “Paris Anlaşması’ndaki sıcaklık hedefi doğrultusunda, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecenin altında, 1,5 derecede sınırlama çabalarını sürdürmeyi yeniden teyit ediyor.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…