Ekonomi

Yeni Rapor: Şirketlerin Yarısından Fazlasının İklim Risklerine Dair Planı Yok

EY’ın 51 ülkede 13 farklı sektörden 1400’den fazla şirketi inceleyerek hazırladığı raporda; şirketlerin sadece %41’inin iklim risklerini yönetmek için planları olduğu yer alırken, eylem eksikliğinin küresel hedeflere ulaşmakta büyük tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY, dünya genelindeki şirketlerin iklim değişikliğinin sebep olduğu riskleri ve bu riskleri azaltmak için ne ölçüde harekete geçtiklerini inceleyen raporu EY Küresel İklim Riski Barometresi 2024’ü yayımladı. Bu yıl altıncısı yayımlanan raporda yer alan bilgiler, iklimle ilgili finansal verilerin raporlanmasını teşvik etmek için kurulan “İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD)” tarafından belirlenen 11 temel tavsiye ekseninde inceleniyor. Barometre, şirketleri kapsam ve kalite bağlamında değerlendiriyor.

Şirketler Paydaşlarıyla Yeterli Düzeyde Detaylı Bilgi Paylaşmıyor

Bu yılki rapor, dünya genelindeki şirketlerin iklim değişikliği riskleriyle mücadele etmek için eylem planlarını ve finansal taahhütlerini uygulamaya koymadaki yavaşlığının, hayati önem taşıyan küresel çevre hedeflerindeki ilerlemeyi yavaşlattığını ortaya koyuyor.

Barometre, şirketlerin iklim değişikliği ile ilgili beyanlarını hem sayısal hem de kapsam açısından değerlendiriyor. Bunun sonucunda, “İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD)” tarafından belirlenen 11 temel tavsiye ekseninde, eylemler yavaş olsa da geçmiş yıla kıyasla kayda değer bir iyileşme yaşandığı görülüyor. Geçen yıl %50 olan ortalama kalite puanının bu yıl %54’e yükseldiği görülüyor, ancak bu oran hâlâ birçok şirketin detaylı bilgi paylaşmaktan kaçındığını da gösteriyor.

Şirketler Paris Anlaşması’nın Önemli Hedeflerini Tamamlamaya Henüz Yeterince Hazır Değil

EY barometresi, şirketlerin emisyonları ve sıcaklık artışlarını sınırlama ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama yeteneklerini güçlendirme hedefleri de dahil olmak üzere 2015 Paris Anlaşması’nın önemli hedeflerini tamamlamaya hazır olmadıklarını net bir şekilde ortaya koyuyor. Şirketlerin %41’i iklim değişikliğinin risklerini azaltmalarına yardımcı olacak bir geçiş planına sahip olduklarını bildirirken, %21’i gelecekte bir plan geliştirmeyi düşündüklerini, %38’i ise yakın zamanda böyle bir niyetlerinin olmadığını belirtiyor.

Dünyanın en büyük emisyon salımına sahip ülkeleri arasında ise geçiş planlarının benimsenme oranı daha da düşük (Çin’de sadece %8 ve ABD’de sadece %32). Buna karşılık, İngiltere ve Avrupa ülkelerinde bu planların benimsenme oranı sırasıyla %66 ve %59; bu da büyük ölçüde doğru uygulanan yasal mevzuatın sonucu olarak değerlendiriliyor.

Şirketler Seragazı Emisyonlarında 2030’a Kadar Azaltmaya Gidecek

Barometre; net sıfır hedeflerine doğru ilerlemeyi engelleyebilecek kısa vadeli bakış açısına yönelik yaygın bir eğilimi de ortaya koyuyor. Şirketlerin %83’ü, seragazı emisyonlarında 2030 yılına kadar uzanan bir azalma için kısa vadeli hedefler belirlerken, %51’i daha uzun vadeli hedefler belirliyor. Hem kısa hem de uzun vadeli hedef belirleyen şirketlerin ise sadece %24’ünün hedefleri, işletmelerin emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olacak standartları geliştirmekle görevli kuruluş olan Bilim Temelli Hedefler (Science Based Targets) girişimi tarafından onaylandı.

Rapor, ihtiyaç duyulan değişimi sağlamak için şirketlerin atabileceği altı adımı şu şekilde sıralıyor:

1- Bilimsel hedeflere dayalı, ayrıntılı senaryolar içeren ve finansal yatırımlarla desteklenen sağlam bir eylem planı geliştirilmeli

2- İklim değişikliğiyle ilgili risk ve fırsatları belirlemek için sayısal analizlerden yararlanılmalı, iklim riskleri mali tablolara yansıtılmalı ve mali fırsatları araştırılmalı

3- Riskler ve fırsatlar konusunda harekete geçmek için verilerden faydalanılmalı

4- Sürdürülebilirlik ekiplerine yeterli kaynak sağlanmalı

5- Yönetim kurulları geçiş stratejisi üzerinde etkili yönetişim sağlayacak yeteneklerle donatılmalı

6- Kamu sektörü de dahil olmak üzere sektörler arası iş birliği artırılmalı

Önceki Haberler

Karar Aşaması: Yaşamlarımız mı Yoksa Plastik Sanayinin Kârları mı?

Güney Kore’nin Busan kentinde başlayan müzakerelerde plastik kirliliğinin geleceği hakkında hayati öneme sahip bir anlaşma…

28 Kasım 2024

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki Maden Projesine Mahkeme “Dur” Dedi

Cengiz Holding'in Kazdağları’ndaki katliamı devam ederken, aynı bölgede açmak istediği diğer maden projesi için yürütmeyi…

28 Kasım 2024

Japonya 2035’e Kadar Emisyonlarını Yüzde 60 Azaltmayı Hedefliyor

Ülkeler yeni NDC turuna hazırlanırken, Japonya emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…

28 Kasım 2024

Onarıcı Tarım ve Karbon Kredileri Deprem Bölgesinin Toparlanmasını Sağlayabilir

TSKB'nin “Karbondan Krediye: Onarıcı Tarım ve Karbon Kredileri” başlıklı yeni raporun odağında, toprak ve toprağın…

27 Kasım 2024

2024’ün İlk 10 Ayında Türkiye’deki Elektriğin Yarısı Fosil Yakıtlardan Geldi!

Yeni duyurulan verilere göre, Türkiye’de 2024’ün ilk 10 ayında üretilen elektriğin %52,3'ü kömür ve gazdan…

27 Kasım 2024

Yeni Anket: Çin’in Emisyonlarının En Geç 2025’te Zirveye Ulaşması Bekleniyor

Yeni bir ankete katılan uzmanların %44’ü Çin’in karbondioksit emisyonlarının en geç 2025’te zirveye ulaşacağını öngörüyor.…

27 Kasım 2024