Küresel rüzgar enerjisi kurulum maliyetlerinin teknolojik ve ticari gelişmelerin etkisiyle 2050’ye kadar %49 azalacağı tahmin ediliyor.
ABD merkezli Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarında yürütülen araştırma sonuçlarına göre, rüzgar enerjisi maliyetleri son beş yılda beklenenden daha fazla azaldı.
AA’nın haberine göre, rüzgar enerjisi uzmanı 140 kişinin görüşlerinin derlendiği araştırma, karasal, sabit ve deniz üstü rüzgar enerjisi santrallarının tümünde kurulum maliyetlerinin düşeceğini ve ülkelerin enerji arzında rüzgarın payının artacağını belirtiyor.
Küresel rüzgar enerjisi kurulum maliyetlerinin teknolojik ve ticari gelişmelerin etkisiyle 2035’e kadar %37, 2050’ye kadar %49 azalacağı hesaplanıyor.
Maliyetlerin düşmesinde, teknolojisi ve elektrik üretim kapasitesi yüksek rüzgar türbinlerinin kullanımının yanı sıra rüzgar santrallarının büyüklüğü önemli rol oynuyor.
Araştırmaya göre, 2035’e kadar karasal rüzgar enerjisinde kullanılan türbinlerin kurulu gücünün ortalama 2,5 MW’tan 5,5 MW’a, deniz üstü rüzgar türbinlerinin büyüklüğünün ise 6 MW’tan 17 MW’a yükseleceği öngörülüyor.
Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 9833 MW Seviyesinde
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Arıcı’ya göre, rüzgar enerjisi santrallarının Türkiye’de yaygınlaşmasıyla üretim maliyetlerinin önemli ölçüde azaldı.
Arıcı, “Türkiye’deki rüzgar enerjisi maliyetlerinin değerlendirilmesinde seviyelendirilmiş enerji maliyetlerine bakılmalı. Seviyelendirilmiş enerji maliyetleri, elektrik üretim santrallarının birim enerji maliyetini hesaplamak için kullanılan bir yöntem. Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe seviyelendirilmiş enerji maliyetleri 2009 ile 2020 arasında %71 azaldı. 2009’da rüzgar sektöründe seviyelendirilmiş enerji maliyetleri MWh başına 101-169 dolar seviyesindeyken, 2020’de bu oran MWh başına 26-54 dolar aralığında gerçekleşti.”
TÜREB verilerine göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 9833 MW seviyesinde bulunuyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…