Bilim

Yeni Rapor: Pasifik’te Deniz Seviyesi Diğer Yerlere Göre Daha Hızlı Yükseliyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yeni yayımladığı rapora göre, Pasifik Okyanusu’ndaki deniz seviyesi artışı küresel ortalamanın üzerinde seyrediyor ve bu durum ada devletlerini tehlikeye atıyor.

Dünya çapında, fosil yakıtların sürekli yakılmasıyla oluşan daha yüksek sıcaklıkların bir zamanlar güçlü olan buz tabakalarını eritmesi ve daha sıcak okyanusların su moleküllerinin genişlemesine neden olmasıyla deniz seviyesindeki artış hızlanıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporu, son 30 yılda küresel ortalama yıllık artış oranının 3,4 milimetre olduğu gerçeğiyle karşılaştırıldığında bile, Pasifik’teki iki ölçüm alanında, Avustralya’nın kuzeyinde ve doğusunda, ortalama yıllık artışın “önemli ölçüde daha yüksek” olduğunu gösterdi.

Tonga’da düzenlenen bir forumda, bölgesel İklim Durumu 2023 raporunun yayımlanmasının ardından açıklama yapan WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “İnsan faaliyetleri, önemli yaşamsal dayanakları güçsüzleştirdi ve okyanusun bizi koruma kapasitesini zayıflattı. Deniz seviyesinin yükselmesi ise büyüyen bir tehdit halini alıyor” dedi.

Bu tür artışlar, 1980’den bu yana kıyı taşkınlarının sıklığında büyük bir artışa neden oldu; daha önce yılda yalnızca birkaç vaka bildirilen Cook Adaları ve Fransız Polinezyası gibi adalarda onlarca olay yaşandı.

Bilim insanları, deniz yüzeyi sıcaklıklarının artmasıyla birlikte iklim değişikliği nedeniyle yoğunlaşabileceğini düşündükleri tropikal siklonların da bu tür olaylara neden olduğunu söylüyor.

WMO raporunda, 2023 yılında Pasifik bölgesinde fırtına ve sel gibi 34’ten fazla tehlikenin bildirildiği ve bunların sonucunda 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, küçük ada devletlerinin yalnızca üçte birinin erken uyarı sistemlerine sahip olduğu kaydedildi.

WMO sözcüsü, Pasifik adalarındaki yükselen su seviyelerinin etkisinin orantısız derecede yüksek olduğunu, zira bu adaların ortalama yüksekliğinin deniz seviyesinden yalnızca bir veya iki metre olduğunu söyledi.

Tuvalu Dışişleri Bakanı, tehlikeler konusunda farkındalığı artırmak için 2021 yılında BM iklim müzakerelerinde dizlerine kadar deniz suyuna girerek bir konuşma yapmış ve dünya gündemine oturmuştu.

Önceki Haberler

İklim STK’ları: Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024

İklim STK’larına göre COP29 Anlaşması Gezegene İhanet!

Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…

24 Kasım 2024

COP29 Küresel Karbon Ticaretini Başlatmak için Anlaşmaya Vardı

Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…

24 Kasım 2024

COP29 Yılda 300 Milyar Dolarlık Finansman Anlaşmasıyla Sona Erdi

Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…

24 Kasım 2024

COP29’da Yeterli Çoğunluk Sağlanamazsa Ne Olacak?

COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…

23 Kasım 2024