Bilim

Yeni Rapor: Pasifik’te Deniz Seviyesi Diğer Yerlere Göre Daha Hızlı Yükseliyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yeni yayımladığı rapora göre, Pasifik Okyanusu’ndaki deniz seviyesi artışı küresel ortalamanın üzerinde seyrediyor ve bu durum ada devletlerini tehlikeye atıyor.

Dünya çapında, fosil yakıtların sürekli yakılmasıyla oluşan daha yüksek sıcaklıkların bir zamanlar güçlü olan buz tabakalarını eritmesi ve daha sıcak okyanusların su moleküllerinin genişlemesine neden olmasıyla deniz seviyesindeki artış hızlanıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporu, son 30 yılda küresel ortalama yıllık artış oranının 3,4 milimetre olduğu gerçeğiyle karşılaştırıldığında bile, Pasifik’teki iki ölçüm alanında, Avustralya’nın kuzeyinde ve doğusunda, ortalama yıllık artışın “önemli ölçüde daha yüksek” olduğunu gösterdi.

Tonga’da düzenlenen bir forumda, bölgesel İklim Durumu 2023 raporunun yayımlanmasının ardından açıklama yapan WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “İnsan faaliyetleri, önemli yaşamsal dayanakları güçsüzleştirdi ve okyanusun bizi koruma kapasitesini zayıflattı. Deniz seviyesinin yükselmesi ise büyüyen bir tehdit halini alıyor” dedi.

Bu tür artışlar, 1980’den bu yana kıyı taşkınlarının sıklığında büyük bir artışa neden oldu; daha önce yılda yalnızca birkaç vaka bildirilen Cook Adaları ve Fransız Polinezyası gibi adalarda onlarca olay yaşandı.

Bilim insanları, deniz yüzeyi sıcaklıklarının artmasıyla birlikte iklim değişikliği nedeniyle yoğunlaşabileceğini düşündükleri tropikal siklonların da bu tür olaylara neden olduğunu söylüyor.

WMO raporunda, 2023 yılında Pasifik bölgesinde fırtına ve sel gibi 34’ten fazla tehlikenin bildirildiği ve bunların sonucunda 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, küçük ada devletlerinin yalnızca üçte birinin erken uyarı sistemlerine sahip olduğu kaydedildi.

WMO sözcüsü, Pasifik adalarındaki yükselen su seviyelerinin etkisinin orantısız derecede yüksek olduğunu, zira bu adaların ortalama yüksekliğinin deniz seviyesinden yalnızca bir veya iki metre olduğunu söyledi.

Tuvalu Dışişleri Bakanı, tehlikeler konusunda farkındalığı artırmak için 2021 yılında BM iklim müzakerelerinde dizlerine kadar deniz suyuna girerek bir konuşma yapmış ve dünya gündemine oturmuştu.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024