Yeni bir çalışma, tropikal ormanların yok edilmesinden kaynaklanan emisyonların sadece son 20 yılda ikiye katlandığını ortaya koydu.
Bir araştırmaya göre, bu yüzyılda tropikal bölgelerdeki ormansızlaşmadan kaynaklanan karbon emisyonları, önceden düşünülenden çok daha yüksek seviyelere ulaştı. Sadece 20 yılda ikiye katlanırken, gün geçtikçe hızlanmaya da devam ediyor.
Dünya ormanları, tahmini 861 gigaton karbon tutan muazzam bir karbon deposu. Ağaçlar kesildiğinde, depoladıkları karbonu atmosfere bırakırlar. 2000 yılından bu yana dünya, ağaç örtüsünün yaklaşık %10’unu kaybetti ve küresel ısınmanın başlıca itici güçlerinden biri haline geldi.
Pazartesi günü Nature Sustainability’de yayımlanan bir araştırma, son 20 yılda tropik bölgelerdeki ormansızlaşmadan kaynaklanan karbon kaybının, büyük ölçüde tarımsal sınırların genişlemesi vesilesiyle iki katına çıktığını ve artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bulgular, ormansızlaşmadan kaynaklanan karbon kaybında hafif bir düşüş olduğunu iddia eden 2021 Küresel Karbon Bütçesi gibi önceki değerlendirmelerle çelişiyor.
Araştırmacılar, yüksek çözünürlüklü uydu verilerini kullanarak, 2001’den 2020’ye kadar orman kaybında en büyük ivmeyi Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya ve Brezilya’nın kaydettiğini söyledi. Güney Amerika’nın ise Amazon ve diğer orman ekosistemlerindeki toplam emisyonlarda sorumluluğunun en büyüğünü üstlendiğini buldu. Analiz, tropik bölgelerdeki arazi temizliğinin yaklaşık beşte birinin, özellikle Asya’da, nispeten yüksek karbon stoklarına ev sahipliği yapan dağlık bölgelerde gerçekleştiğini buldu.
Leeds Üniversitesi Dünya ve Çevre Okulu’nda profesör Dominick Spracklen, “Ormansızlaşma ve ormanlardaki karbon kaybı hızlanıyor. Varmak istediğimiz yer ile gittiğimiz yer arasında büyük bir uçurum var. Bu gerçekten endişe verici” dedi.
Artış, ormansızlaşma oranlarını 2020’ye kadar yarıya indirmeyi amaçlayan 2014’teki New York Orman Bildirgesi gibi ormansızlaşmayı yavaşlatma taahhütlerine rağmen gerçekleşmiş durumda. Glasgow’daki COP26’da, 142 ülkeden oluşan bir koalisyon – dünyanın orman varlığının %90’ından fazlasını oluşturuyor– 2030 yılına kadar orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurma ve tersine çevirme taahhüdünde bulundu.
Araştırma, Southern University of Science and Technology (SUSTech) doktora adayı Yu Feng ve SUSTech’te doçent Zhenzhong Zeng tarafından yönetildi.
Yu Feng, “Tropikal ormanlar devasa karbon depolarıdır. Küresel ısınmayı yavaşlatmak için ormansızlaşmayı azaltmalıyız” dedi.
Sığır yetiştiriciliği, palm yağı, soya, kakao, kauçuk ve kahve üretimi; jaguarlar, tembel hayvanlar, orangutanlar, tukanlar ve lemurlar dahil olmak üzere çeşit çeşit türe ev sahipliği yapan ve Dünya’daki en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerden bazılarını yok ederek tropikal orman kaybının önde gelen nedenlerini oluşturuyorlar. Pazartesi günü, bir IPCC raporu iklim çöküşünün giderek hızlandığı konusunda uyardı ve etkilerin çoğunun tahmin edilenden daha şiddetli olacağını söylerken en kötü tahribattan kaçınmak için oldukça az şansın kaldığını ekledi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…