Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre okyanuslardaki oksijen seviyesi küresel ısınma nedeniyle 50 yılda %2 azaldı.
Yeryüzündeki canlı varlıklar için tehdit haline gelen küresel ısınma okyanuslardaki yaşamı da olumsuz şekilde etkiliyor.
COP25 devam ederken, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) yayınladığı bir raporda küresel ısınmanın okyanuslardaki oksijen seviyesini büyük ölçüde azaltığını açıkladı.
UICN’nin bugüne kadar yaptığı en kapsamlı araştırmaya göre 1960 yıllarında okyanuslarda oksijenin az olduğu nokta sayısı 45 iken, günümüzde bu sayının 700’e kadar çıktığı tespit edildi.
50 Yılda Oksijen Seviyesi %2 azaldı
Raporda, oksijen yokluğu anlamına gelen anoksi durumundaki noktaların ise aynı zaman diliminde dört katına çıktığı belirtildi. Genel olarak okyanuslardaki oksijen seviyesi 1960 ile 2010 yılları arasında yaklaşık %2 azaldı.
UICN Başkanı Grethel Aguilar, “Isınan okyanus oksijen kaybettikçe, su altı yaşamının düzeni de altüst oluyor” ifadesini kullandı. Aguilar ayrıca söz konusu raporun iklim krizinin okyanuslara karşı oluşturduğu tehdidin daha iyi anlaşılmasını sağladığını belirtti.
Raporda, bütün deniz canlıların tehdit altında olduğu belirtilirken, yüksek seviyede oksijene ihtiyaç duyan merlin, ton ve köpekbalığı gibi türlerin bu değişimden en çok etkilenen hayvanlar olduğu ifade edildi.
Ayrıca, denizlerdeki dengenin bozulması sebebiyle besin zincirleri de bu durumda etkileniyor. Buna göre özellikle balıkçılık yapan toplumların işleri de tehdit altında.
Okyanuslardaki Oksijen Seviyesi Nasıl Düşüyor?
İnsan aktivitesinin artmasına sebep olduğu karbondioksit, sera etkisiyle gezegeni daha fazla ısıtıyor. Bu artan ısının büyük bir kısmı da okyanuslar tarafından emiliyor, ancak sıcak sularda oksijen seviyesi düşüyor.
Bilim insanlarına göre, 2100 yılına kadar doğanın seragazlarını hapsetme konusunda yetersiz kalması sebebiyle okyanuslardaki oksijen miktarında %3 ila 4’lük bir azalma meydana gelebilir.
Oksijen azalmasının ise biyoçeşitliliğin en yüksek olduğu okyanus yüzeyinden 1000 metre derine kadar inen bölümlerde hissedilmesi bekleniyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…