Yeni bir rapora göre karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin düşük yakalama oranı, yüksek maliyetler ve düşük performans geçmişi nedeniyle küresel çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynaması pek mümkün değil.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok büyük çelik üreticisi ve demir cevheri madencisi, uzun vadeli yeşil geçiş planlarına karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisini (CCUS) dahil ederken, Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nden (IEEFA) analistlere göre yüksek fırınların karbondan arındırılması için ticari ölçekte CCUS konusunda neredeyse hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Küresel çelik sektörü, dünyadaki karbondioksit (CO2) emisyonlarının yaklaşık %8’inden sorumlu.
Ayrıca, yeşil hidrojenle çalışabilen doğrudan indirgenmiş demir (DRI) bazlı çelik üretimi, çelik sektöründe ivme kazanıyor. IEEFA’nın araştırması, yenilenebilir elektrikle çalışan elektrik ark ocakları (EAF’ler) ile birlikte bu teknolojinin, çelik üreticilerine emisyonlarını azaltma konusunda CCUS’tan çok daha umut verici bir yol sunduğunu ortaya çıkardı.
IEEFA’nın Baş Çelik Mali Analisti Simon Nicholas, “Önemli çelik üreticilerinin CCUS’a yönelik planları, teknolojinin ticari ölçekte uygulanmasını 2040’lara erteleme eğiliminde ve ayrıntıdan yoksun. CCUS teknolojisi yaklaşık 50 yıldır varlığını sürdürüyor ve ciddi bir düşük performans geçmişine sahip” açıklamasını yaptı.
Karbon yakalama teknolojisine farklı tepkiler gelirken birçok sektör figürü ise bahsi geçen teknolojinin oldukça pahalı olduğunun altını çiziyor. Dünyanın 4 numaralı demir cevheri tedarikçisi Fortescue Metals’in yönetim kurulu başkanı Andrew Forrest, Şubat ayının başlarında CCUS’un enerji dönüşümü için bir çözüm olmadığını söyledi.
Almanya merkezli düşünce kuruluşu Agora da geçen haftaki bir raporunda, yüksek fırınların karbon yakalama tesisleriyle donatılmasının “büyük bir ekonomik ve çevresel riski beraberinde getirdiğini” söyledi.
Ancak JSW Group’un sürdürülebilirlik şefi Prabodha Acharya, çelik talebinin önümüzdeki yıllarda yüksek kalacağı göz önüne alındığında, özellikle Asya’da kömür bazlı yüksek fırınların yerini tamamen yeni teknolojilerin almasının pek mümkün görünmediğini ve CCUS’nin hâlâ bir rolü olacağını aktardı.
Acharya, “Karbon yakalamanın çelik endüstrisi için etkili olmayacağı teorisine katılmıyorum. Net sıfıra gitmenin çözümü karbon yakalama ve depolamadan gelmeli” dedi.