Ekonomi

Yeni Rapor: İklimi Tehlikeye Atan Petrol Boru Hatları Yayılıyor

Dünya çapında 24 bin km’den fazla yeni petrol boru hattı planı, iklim hedeflerini tehlikeye atıyor.

Bir rapor, dünya çapında 24 bin km’den fazla yeni petrol boru hattının geliştirilme aşamasında olduğunu ve bu mesafenin Dünya çapının neredeyse iki katına eşit olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar ABD, Rusya, Çin ve Hindistan tarafından yönetilen projelerin “küresel ısınmayı 1.5 derece veya 2 derece ile sınırlama planlarıyla büyük ölçüde çeliştiğini” söyledi.

Planlanan boru hatlarından pompalanacak petrol, tamamlandığında yılda en az 5 milyar ton CO2 üretecek, bu da dünyanın en büyük ikinci kirleticisi olan ABD’nin emisyonlarına eşdeğer bir miktar. Boru hatlarının yaklaşık %40’ı yapım aşamasında, geri kalanı ise planlama aşamasında bulunuyor.

Küresel ısınmayı sınırlamak için uluslararası kabul görmüş hedeflere ayak uydurmak amacı doğrultusunda küresel karbon emisyonlarının 2030’a kadar %50 oranında düşmesi gerekiyor.

Raporu hazırlayan Global Energy Monitor (GEM) analistlerine göre, iklim krizine karşı alınan önlemler yeni boru hatlarının tamamen kullanılmasını engellerse, inşaat halindeki 10 bin km’lik boru hattının geliştiricileri yaklaşık 75 milyar dolar zarara uğrayacak.

Ukrayna’daki savaş nedeniyle batı kaynaklı petrol ve gaz boykotlarıyla karşı karşıya kalan ve bu nedenle Hindistan ve Çin’e ihracatını artırmak isteyen Rusya, 2 bin km’lik yeni boru hatları geliştiriyor.

Bölgesel olarak, Sahra Altı Afrika, halihazırda yapım aşamasında olan 2 bin km’lik petrol boru hattı ve önerilen 4 bin 500 km’lik ek boru hattı ile dünyaya öncülük ediyor.

Projeler arasında Uganda’daki bir milli parktan çıkarılan petrolü Tanzanya kıyısındaki bir ihracat terminaline taşıyacak tartışmalı Doğu Afrika ham petrol boru hattı da yer alıyor.

GEM’den Baird Langenbrunner, “Bu yeni boru hatlarını onaylayan hükümetler için, rapor iklim hedeflerine ulaşmada neredeyse ‘kasıtlı bir başarısızlığı’ işaret ediyor. Fosil yakıt altyapısından mahsur bırakmakla tehdit eden iklim hedeflerine rağmen, ABD ve Çin liderliğindeki dünyanın en büyük fosil yakıt tüketicileri, petrol boru hattı genişlemesini ikiye katlıyor” dedi.

Raporda, petrol endüstrisinin geçen yıl rekor kâr elde ettiği ve “bu kaos ve kriz anını petrol boru hattı ağlarının muazzam genişlemelerini ilerletmek için kullandığı” belirtildi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Çarşamba günü New York’ta bir araya gelen dünya liderlerine şunları söyledi: “Fosil yakıt endüstrisi bizi öldürüyor ve liderler, acil iklim eylemi için haykıran insanlarının yanından ayrılıyor.”

Yeni rapor, inşaat halindeki boru hattının uzunluğunun GEM’in 2019’daki değerlendirmesine kıyasla iki katından fazla arttığını, önerilen boru hattının uzunluğunun ise kabaca yarıya düştüğünü gösterdi.

ABD, geliştirme aşamasındaki boru hatlarında dünya lideri. Hindistan, ülkenin kuzey doğusunda yer alan ve 2024’ün sonlarında hizmete girmesi beklenen 1,630 km’lik Paradip Numaligarh ham petrol boru hattı da dahil olmak üzere yapım aşamasındaki boru hatlarında lider.

Rusya, küresel ısınmanın Arktik deniz buzunu eritmesiyle daha erişilebilir hale gelen Kuzey Denizi Rotası boyunca petrol ihracatını genişletmeyi hedefliyor. Bununla ilgili önerilen Vostok petrol boru hattı 1.600 km uzunluğunda.

Önceki Haberler

Türkiye’de Zeytinciliğe En Uygun Alanlar Daralabilir

Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine…

19 Aralık 2024

Yeni Rapor: Türkiye 2024’te Üç Kömürlü Termik Santral Planını İptal Etti

Son verilere göre, Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti, ancak OECD…

19 Aralık 2024

Fosil Yakıtlara Karşı Küresel Güney Koalisyonu Büyüyor

Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden…

19 Aralık 2024

Hazar Denizi’nde Biyoçeşitlilik İklim Krizi ve Kirlilik ile Yok Oluyor

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kenan Aslanlı, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörlerin,…

19 Aralık 2024

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024