Bilim

Yeni Rapor: İklim Değişikliği Cape Town’daki Kuraklık Olasılığını Arttırdı

Uluslararası bilim insanlarının yeni yayımladığı bir çalışmaya göre insan kaynaklı iklim değişikliği ve bunun yağışlar üzerindeki etkisi, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da son birkaç yıldır yaşanan ve ülkede su krizine neden olan kuraklık olasılığını üç kattan daha fazla arttırdı.

Oxford Üniversitesi Çevresel Değişiklikler Enstitüsü, Princeton Üniversitesi, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, Kızıl Haç – Kızılay İklim Merkezi gibi bilimsel araştırma kuruluşlarının ortak olduğu “Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu” adı verilen uluslararası bilimsel çalışma grubunun üyeleri tarafından yapılan çalışma, insan kaynaklı iklim değişikliği ve bunun yağışlar üzerindeki etkisinin Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da son birkaç yıldır yaşanan ve ülkede su krizine neden olan kuraklık olasılığını üç kattan daha fazla artırdığını ortaya koydu.

Çalışmada, kullanılan iklim modelleri ile 2015 öncesinden beri yaşanan mevcut kuraklık gibi kuraklık ihtimallerinin olasılığı araştırılıyor. Çalışma aynı zamanda, olasılığı düşük olsa da ısınmanın artma ihtimali olduğunu da gösteriyor.

Bilim insanları, Cape Town şehrine ve etrafındaki tarımsal alana su veren tüm baraj ve rezervuarların olduğu Batı Cape Town bölgesindeki verileri incelediler. Çalışmada, kuraklık ve sürekli su kesintisine neden olan ana faktörün, düşen ortalama yağışlar olduğu ortaya çıkarıldı.

Çalışmanın başyazarı ve Oxford Üniversitesi Yardımcı Direktörü Friederike Otto “Bu çalışmanın sonuçları ve artan kuraklık olasılığı, Güney Afrika gibi yarı kurak bölgeler için iklim değişikliğinin ne anlama geldiği konusundaki görüşlerimiz ile tamamen tutarlılık gösteriyor. Bu tür durumlara hazırlıklı olmak akıllıca olacaktır” diyor.

Araştırmanın yazarlarından, Cape Town Üniversitesi’nde görevli Piotr Wolski ise “Bu kuraklık, mevcut iklimde halen nadir bir olay, ancak tüm sonuçlar riskin giderek arttığını gösteriyor. Kuraklığa karşı dirençliliği arttıran önlemleri geliştirmek gerekiyor” diyor. Wolski insanların musluklarının kurumadığını ve çok korkulan ‘son gün’ acil durumunun şu an için kıl payı atlatıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Ki bu durumda kamu su kullanım kısıtlamaları ve sulama kaynaklarının kullanımının yasaklanması etkili oldu. Ancak, bu önlemler kesinlikle sürdürülebilir önlemler değil”.

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu’nun alıntıladığı çalışmalar Batı Cape Town kuraklığının 20. yy başından beri görülen en kötü kuraklık olduğunu ortaya koyuyor.

Cape Town’u besleyen barajlar tamamen yağış miktarına bağımlı ve bu da su altyapı sisteminin iklime ve iklim değişikliğine karşı hasar görebilir durumda bırakıyor.

Araştırma, böyle bir kriz olasılığının 1 ile 150 yıl arasında görülebilecek bir kuraklık olduğunu ortaya koyarken, böyle bir kuraklığın barajların su toplama bölgelerine etkisi üzerinden kentin su kaynaklarını tamamen yok etme olasılığını ise 1 ile 300 yılda bir ihtimal olduğunu gösteriyor. Olasılıklar halen düşük görünse de bu olasılığının giderek arttığını ve mevcut durumda iklim değişikliğinin bu sonuçta etkisi olduğunu ve bu sonucu üç kattan fazla artırdığını da ortaya koyuyor.

Bölgede, sadece geçtiğimiz yıl 33.000 mevsimsel tarım işçisi kuraklık nedeniyle işini kaybetmişti.

Maarten Van Aals, Kızıl Haç ve Kızılay İklim Merkezi Başkanı ise “Afrika ve dünyanın geri kalanında, risk yönetimi faaliyetleri sadece kuraklık olduktan sonra alınıyor. Her hafta, dünya nüfusu bir buçuk milyon artış gösteriyor. Şehir yöneticileri suyu, artan iklim değişikliği risklerini de göz önünde bulundurursak yönetmek için planlarını güncellemeliler” diyor.

Çalışmanın teknik özetine buradan ulaşılabilir.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024