Yeni bir rapor, iklim krizine karşı hiçbir sektörün yeterince iddialı hareket etmediğini ortaya koydu.
Birçok kuruluşun ortaklaşa hazırladığı “İklim Eyleminin Durumu 2022” isimli yeni bir rapor, iklim krizinin en kötü yıkımlarından kaçınmak isteniyorsa, gelişmiş dünyada et tüketiminin haftada yaklaşık iki hamburger eşdeğerine düşürülmesi ve toplu taşımanın mevcut hızından yaklaşık altı kat daha hızlı genişlemesi gerektiğini öne sürdü.
Ayrıca araştırmaya göre, mevcuta kıyasla yaklaşık altı kat daha hızlı bir şekilde ormansızlaşma oranlarının hızla düşürülmesi ve kömürün kullanımının sonlandırılması gerekiyor. Çimento ve çelik gibi ağır endüstriler, emisyonlarını azaltmada yeterince hızlı hareket etmiyor, ayrıca yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların daha hızlı benimsenmesi önem arz ediyor.
İklim Eyleminin Durumu 2022 raporu, sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlama hedefi doğrultusunda, 2030 yılına kadar küresel seragazı emisyonlarını yarıya indirmenin anahtarı olacak 40 göstergede küresel ilerlemeyi inceledi.
Araştırmacılar, göstergelerin yarısından biraz fazlasının yoldan çıktığı ve beşinin yanlış yöne gittiği kasvetli bir tablo ortaya koydu.
En çok endişe duyulan göstergeler, yenilenebilir enerji lehine azaltılması gereken bir dönemde hızla artan gaz kullanımı; emisyon azaltma teknolojisinin yeterince hızlı benimsenmediği çelik üretimi; binek otomobillerde yapılan yolculuklar; mangrov ormanlarının kayıp oranı ve tarımdan kaynaklanan emisyonlar.
Rapordan sorumlu kuruluşlardan World Resources Instıtute’ün (Dünya Kaynakları Ensitütsü –WRI) CEO’su Ani Dasgupta, bu yıl dünya genelinde görülen aşırı hava koşullarına dikkat çekti: “Dünya, sadece 1,1 derecelik ısınmanın yol açtığı yıkımı gördü. İnsanları ve gezegeni koruma mücadelesinde bir derecenin her parçası önemlidir. İklim değişikliğiyle mücadelede önemli ilerlemeler görüyoruz ama hâlâ hiçbir sektörde yeterli ilerleme yok” dedi.
Raporun hazırlanmasına yardımcı olan Climate Analytics’in CEO’su Bill Hare, dünya çapında elektrik üretimi için artan gaz kullanımı konusunda uyardı: “Özellikle endişe verici olan, düşük maliyetli ve daha sağlıklı alternatiflerin mevcudiyetine rağmen fosil gazdan elektrik üretimindeki artış. Salgın ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi şoklardan kaynaklanan devam eden kriz, fosil yakıtlara olan bağımlılığın sadece iklim için kötü olmadığını, aynı zamanda ciddi güvenlik ve ekonomik riskleri de beraberinde getirdiğini çok net bir şekilde gösterdi.”
Systems Change Lab tarafından hazırlanan rapor, bazı parlak noktalar belirledi. Güneş enerjisi üretimi 2019 ve 2021 arasında neredeyse yarı yarıya artarken, 2021’de satılan her 10 binek otomobilden biri elektrikli araçtı. Bu aynı zamanda elektrkli araçların satışının 2020’ye göre iki katına çıktığı anlamına geliyor.
Analiz, küresel ekonomiyi düşük karbonlu bir temele kaydırmak için çok daha fazla yatırımın gerekli olduğunu da ortaya çıkardı: Önümüzdeki 10 yıl için yılda yaklaşık 460 milyar dolar ek fona ihtiyaç duyulacak ve hükümetler ayrıca fosil yakıtlara yönelik pozitif eğilimlerini durdurmalı.
Yazarlar, finansal kurumlara fosil yakıt üretimi ve karbon yoğun endüstriler için taahhüt vermeyi durdurma çağrısında bulundu. Raporun bulguları, Mısır’da 6 Kasım’da başlayacak COP27 BM iklim zirvesinde hükümetlere sunulacak.