COP26’ya haftalar kala yayımlanan yeni bir rapora göre, sıcaklığın küresel ısınma eşiği olan 1.5 derecenin altında tutulması için gerekli önlemleri alan tek ülke Gambia. Raporda, Türkiye’nin ise en çok emisyon salan ülkeler arasında yer almasına rağmen henüz herhangi bir iklim planı sunmadığı belirtildi.
Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleşecek 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi yayımlanan rapor hiçbir G20 ülkesinin, Paris İklim Anlaşması kapsamında kabul edilen hedefi karşılamak için gerekli önlemleri almadığını ortaya koydu.
Altı yıl önce imzalanan Paris Anlaşması ile küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecenin çok altında, tercihen 1.5 derece ile sınırlanması hedefi ortaya konulmuştu. Bağımsız araştırma grubu Climate Action Tracker tarafından yapılan değerlendirme raporuna göre, 1.5 hedefi umutlarını canlı tutmaya yönelik yeterli önlem alan tek ülke Gambia.
Rapora göre, tüm ülkelerin dörtte üçü 1.5 hedefine ulaşmak için yeterli adımlar atmıyor. İngiltere’nin ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefine uygun iklim planlarına sahip tek gelişmiş ülke olduğu belirtilen raporda, bu planları gerçekleştirmek için gereken adımların ise henüz atılmadığı ifade edildi.
1 Kasım’da 197 ülkenin katılımıyla başlayacak COP26’da ülkelerin yeni yerel iklim planlarıyla öne çıkması bekleniyordu ancak raporda da belirtildiği üzere, çoğu emisyonlarını nasıl azaltacaklarına dair yeni bir plan sunmadı. Bu grup arasında dünyanın en çok emisyon salan ülkeleri Çin, Hindistan, Türkiye ve Suudi Arabistan da bulunuyor. Türkiye, G20 ülkeleri arasında, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek ülke.
Buna ek olarak, yeni iklim planları ile öne çıkan ülkelerin birçoğunun sundukları iklim planlarını uygulama kararlılıklarının düştüğü belirtildi. Bu ülkeler, Avustralya, Meksika, Brezilya, Singapur, Rusya, Endonezya, Yeni Zelanda, İsviçre ve Vietnam.
İklim konusunda neredeyse hiçbir şey yapmayan ülkeler arasında ise Kosta Rika, Etiyopya, Kenya, Nijerya, Fas ve Nepal var.
Konuya ilişkin Independent’a konuşan Almanya’daki NewClimate Institute’un kurucu ortağı Prof Niklas Höhne, “durumun içler acısı olduğunu” belirterek, “Olmak istediğimiz yer ile bulunduğumuz yer arasındaki fark çok büyük. Şu anda masada olan tüm taahhütleri ve hedefleri göz önünde bulundurduğumuzda, 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarını zar zor stabilize edeceğiz – Paris Anlaşması ile uyumlu olmak için 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmemiz gerekecek” dedi.
Söz konusu rapor, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC), iklim değişikliğinin “yaygın, hızlı ve yoğun” olduğu uyarısında bulunarak ‘kırmızı kod’ yayımlamasının ardından geldi.
AB kurumları, nisan ayında, birliğin 2050 yılına kadar iklime zararsız olma hedefini yasal olarak bağlayıcı kılacak iklim yasasında ve seragazı emisyonlarının 2030’a kadar %55 azaltılması hedefinde uzlaşı sağlamıştı.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…