Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük finans kurumları 2021’de ormansızlaşmadan en çok sorumlu olan tarım, ormancılık ve arazi kullanımı sektörlerindeki şirketlere desteklerini artırdı.
Finans sektöründe şeffaflığı, politikaları, sistemleri ve düzenlemeleri iyileştirmeyi amaçlayan Ormanlar ve Finans Koalisyonu tarafından yayımlanan raporda, ormansızlaşmayı körükleyen şirketlere sağlanan finansmanın 2020 ve 2021 yılları arasında %60’ın üzerinde artarak 47 milyar dolara ulaştığı tespit edildi.
Analiz, yağmur ormanlarının ve iklim açısından hayati öneme sahip biyolojik çeşitliliğin korunmasının ana tema olarak belirlendiği, Kasım ayındaki küresel iklim müzakerelerinden önce duyuruldu.
Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana bankaların, riskli emtia firmalarına 267 milyar dolar pompaladığını ortaya koyan araştırmaya göre yatırımcılar, bu yıl Eylül ayı itibariyle 40 milyar dolarlık tahvil ve hisseye sahipler.
Rainforest Eylem Ağı’nın Orman ve Finans Kampanyası direktörü Tom Picken yaptığı açıklamada, “tehlikeli derecede yetersiz” politikalara atıfta bulunarak, “Dünyanın finans kurumları, insanlığı uçurumun eşiğine getiren endüstrilere olan kredilerini artırıyor” dedi.
Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Batı ve Orta Afrika’da ormansızlaşma riski altındaki bölgelerde çalışan şirketlere ait 200 finans kuruluşunun Ormanlar ve Finans politikası değerlendirmesi, bu şirketlerin %59’una 10 üzerinden bir puan verdi.
Örneğin Endonezya’da, Güneydoğu Asyalı kağıt hamuru ve kağıt üreticileri, ülkenin kalan ormanlarını baskı altına alarak üretimi artırmaya devam ediyor.
Raporda, Brezilya’da sığır eti endüstrisinin 1985’ten bu yana Amazon ormanlarının yok edilmesinin %80’ine katkıda bulunduğu da belirtildi.
Finans firmalarının her iki sektöre de kredi veya yatırım sağlamaya yönelik politikalarının “çok zayıf” olduğu ve çevresel bozulmayı önlemek, yerli halkların ve yerel toplulukların haklarını desteklemek veya şirketlerin insanları zorla kullanarak sömürmemesini sağlamak için çok az şey yapıldığı da belirtildi.
Picken, “Bu son değerlendirme, büyük bankaların ve kurumsal yatırımcıların durumun aciliyetine karşı ne kadar kör olduğunu gösteriyor” dedi.