Politika

Yeni Rapor: Facebook İklim İnkârcılarının Gönderilerini Taahhüdüne Rağmen Etiketlemiyor

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin bir analizine göre Facebook, iklim krizini inkâr edenlerin içeriklerinin yarısına, taahhüt ettiği halde bilgi etiketi eklemedi.

Yeni araştırma, Facebook ihbarcısı Frances Haugen’in avukatlarının, bu ay ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC), şirketin iklim değişikliği ve COVID-19 ile mücadele çabaları hakkında yatırımcıları yanlış yönlendirdiğini iddia ederek yeni bir şikayette bulunduğu haberini takip etti.

Meta Platformlar olarak bilinen Facebook, platformlarında yanlış bilgilerin yayılması konusunda uzun süredir inceleme altındaydı. Şirket geçen yıl, kullanıcıları yeni İklim Bilimi Bilgi Merkezine yönlendirmek için iklim değişikliğiyle ilgili bazı gönderilere bilgi etiketleri ekleyeceğini söylemişti.

İngiltere merkezli Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH) geçen Kasım ayında yayımladığı bir raporda, Facebook’ta iklim değişikliğini inkâr eden içerikle ilgili tüm etkileşimlerin %69’undan 10 yayıncının sorumlu olduğunu tespit etmişti.

Bu hafta, CCDH, bu yayıncıların iklim inkârını içeren 184 gönderisinden oluşan bir analizde, gönderilerin %50,5’inin bahsedilen bilgi etiketine sahip olmadığını söyledi.

CCDH, Meta’nın etiketleme özelliğinin ABD de dahil olmak üzere bir dizi ülkeye sunulduğunu açıkladıktan sonra Mayıs 2021 ile Ocak 2022 arasında yayımlanan gönderileri analiz ettiğini duyurdu.

Meta sözcüsü Kevin McAlister, “Bu raporlamanın zaman çerçevesinde, sonuçları büyük olasılıkla etkileyeceğini düşündüğümüz etiketleme programımızı tamamen kullanıma sunmadık” dedi. Meta, etiketleme çabasının ilk aşamasının yalnızca küçük bir kullanıcı alt kümesi tarafından görülen gönderilere yönelik olduğunu söyledi.

Ancak, 20 Aralık ile 20 Ocak arasında da, CCDH tarafından analiz edilen 12 gönderiden beşinin etiketi yoktu.

CCDH İcra Kurulu Başkanı Imran Ahmed yaptığı açıklamada, “Meta, iklim değişikliğini önemsediğini iddia etmeye devam ediyor, ancak iklim değişikliğiyle ilgili yanlış bilgilerin platformlarında yayılmasını durduramadı” dedi.

CCDH ayrıca Meta’nın etiketlerinin etkinliği hakkında veri yayımlamasını talep etti.

İlk olarak Washington Post tarafından bildirilen ve Whistleblower Aid tarafından sunulan yeni bir SEC şikayetinde, Facebook’un, yatırımcılarını iklimle ilgili yanlış bilgilerle başa çıkma çalışmaları hakkında yanlış yönlendirdiği iddia edilmişti.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024