Ekonomi

Yeni Rapor: EÜAŞ Türkiye’nin En Büyük Elektrik Üreticisi Konumunda

Kamu kuruluşu EÜAŞ’a bağlı santralların 21.254 MWe’lik kurulu gücü bulunuyor. Bu kapasite, Türkiye’nin 104.136 MWe’lik toplam kurulu üretim kapasitesinin %20.40’ını oluşturuyor.

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney ile EnerjiGünlüğü tarafından Türkiye’de ilk kez hazırlanan “MW100, Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması” yayımlandı.

MW100 Araştırması’nda yer alan şirketler, toplam 85.665 MWe ile Türkiye’nin toplam kurulu kapasitesinin %82’sini temsil ediyorlar.

MW100 Türkiye, elektrik üretim sektörünün kaynaklar bazındaki Top 10 oyuncularını da ortaya koydu. Kömür santrallarında Eren Enerji, hidroelektrikte Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), rüzgar santrallarında Polat Holding, jeotermalde Zorlu Enerji liste başı konumundalar.

Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla sahip oldukları kurulu güçlerine göre yapılan araştırma, 2001 yılından itibaren başlayan, 2013’ten sonra hızlanan özelleştirmelere çabalarına rağmen kamu kuruluşu EÜAŞ sektördeki ağırlığının sürdüğünü ortaya koydu.

MW100 araştırmasına göre EÜAŞ’a bağlı santralların 21.254 MWe’lik kurulu gücü bulunuyor.

Bu kapasite, Türkiye’nin 104.136 MWe’lik toplam kurulu üretim kapasitesinin %20.40’ını oluşturuyor. EÜAŞ’ın kurulu gücünün 13.903 MWe’si hidroelektrik santrallardan, 4.735 MWe’si doğalgaz santrallarından, 2.424 MWe’si yerli kömür santrallarından, 17 MWe’si ise rüzgar santrallarından geliyor.

Özel sektör şirketleri arasında kurulu güç açısından en büyüğü ise ENKA. MW100 Araştırması’na göre ENKA’ya ait santralların 3.969 MWe kurulu gücü bulunuyor. ENKA santralları bu rakamla Türkiye’nin toplam üretim kapasitesinin %3.8’ini oluşturuyor. Ancak araştırmaya imza atan Enerji Günlüğü ve Kearney Türkiye yetkilileri, ENKA’ya ait doğalgaz santrallarının kurulu güçleri yüksek olsa da piyasa şartları nedeniyle üretim faaliyetlerinin giderek azaldığına dikkat çekiyor.

MW100 Araştırması’nda en büyük üçüncü elektrik üreticisi 3.727 MWe’lik kurulu gücüyle Enerjisa. Alman E.ON ile Sabancı Holding ortaklığı Enerjisa’nın MW100 listesinin ilk 3 sırasındakiler arasında en dengeli kaynak dağılımına sahip şirket olduğu dikkat çekiyor. MW100’e göre Enerjisa’nın üretim portföyünde 1.583 MWe’lik doğalgaz, 450 MWe’lik yerli kömür, 1.353 MWe’lik hidroelektrik, 332 MWe’lik de rüzgar santralı var.

“Yerli ve Yenilenebilir Kaynakların Kritik Önemi Bir Kez Daha Görüldü”

MW100’ün enerji sektörünün yatırımcı profilini detaylı şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, “Böyle bir yılda bile enerji üretim portföyünü çeşitlendiren, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye’nin, tüm küresel zorluklara rağmen başarı hikayesine devam ettiğini gördük. 2022 yılında gerçekleştirilen yatırımlarla net kapasite artışı %4’ün üzerinde gerçekleşti. Gerek enerji güvenliği gerek de enerji dönüşümü konularında Türkiye pek çok ülkeye örnek olmaya devam ediyor” dedi.

“Verimli Tüketim Elektrik Üretimini Azaltır”

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara ise dünyanın gündemindeki ana trendlerden birinin dijital dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye de her alanda hedef belirlerken bu faktörü mutlaka dikkate almalı. Çünkü dönüşmeyen yok olur demek yanlış olmaz” diye konuştu. Türkiye’nin elektrik üretiminin 2022 yılında gerilediğine dikkat çeken Kara, şunları söyledi: “Peki büyüyen bir ekonomide elektrik üretimi düşer mi? Düşebilir elbette. Elektrik üretimindeki kaynak dağılımınız ve kullandığınız teknolojideki değişim/dönüşüm, tüketirken enerjiden aldığınız faydanın artması, yani verimli tüketmeniz, toplam elektrik ihtiyacınızı azaltacaktır. Peki Türkiye’de var mı böyle bir durum? Olduğunu umuyoruz. Mesela sadece buzdolaplarına getirilen asgari verimlilik standartları bile ülke ölçeğinde ciddi enerji tasarrufu sağlar.”

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025