IEEP’nin yayımladığı “Net-Zero Agriculture in 2050: How To Get There” (2050 Yılında Sıfır Emisyonlu Tarım: Dönüşüm için Gerekenler) adlı yeni bir çalışma, AB seragazı emisyonlarının yaklaşık %10’undan sorumlu olan tarım sektörünün, 2050 yılına kadar iklim dostu olabileceğini ve tamamen karbondan arınabileceğini gözler önüne seriyor.
Avrupa Çevre Politikaları Enstitüsü (IEEP) tarafından Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki tarım politikalarını inceleyen ve tarım sektörünün 2050 yılına kadar karbonsuzlaşmasını konu alan bir rapor geçtiğimiz Perşembe günü (28.02.2018) yayımlandı. 2050 Yılında Sıfır Emisyonlu Tarım: Dönüşüm için Gerekenler adlı rapor AB seragazı emisyonlarının yaklaşık %10’undan sorumlu olan tarım sektörünün, Paris Anlaşması hedefine uygun olarak karbonsuzlaşmasının mümkün olduğunu gösteriyor, ancak bunun için önemli adımlar atılması gerekiyor.
AB’deki tarım sektörünün emisyon profilini ortaya koyan rapor, sektörün dar anlamda emisyon azaltımına nasıl katkı verebileceğine odaklanıyor. AB’deki tarımsal faaliyetler emisyonların %10’undan sorumlu tutuluyor. Tarımsal üretim kapsamında ortaya çıkan tarım-dışı emisyonlar ise, ulaşım vb. faaliyetler ile birlikte AB’nin emisyonlarının %15’inden sorumlu. AB’nin tarım sektöründeki emisyonları düşürmeye dair herhangi bir hedefi bulunmuyor.
Dört farklı senaryo üzerinden tarımsal emisyon patikalarını ortaya koyan rapor, 2050 yılında AB tarımının iklim dostu olabileceğini ve tamamen karbondan arınabileceğini gözler önüne seriyor.
Senaryolara göre, arazi kullanımı konusunda büyük ölçekli adımlar atılmadan tarım emisyonları 2050 yılına kadar %46 azaltılabilir.
Rapora göre emisyonları sıfırlamak ve iklim dostu bir tarım sektörü oluşturmak için ise hem üretim hem de tüketim tarafında önemli değişimlere ihtiyaç var:
- Emisyon takip ve değerlendirme mekanizmalarının kurulması, düşük/sıfır emisyonlu ürünlerin tercih edilmesini sağlayacak politikaların oluşturulması,
- Verimlilikte seragazları emisyonlarının da değerlendirilmesi ve üretim verimliliğinin artırılması,
- Tarım sektörüne özgü emisyon hedeflerinin kurulması ve azaltımının takip edilmesi,
- İklim dostu üretim yapan çiftçilerin ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesi.
Rapordaki öneriler, tarımsal ürün ticaretinde emisyon azaltımına dair politika ve önlemlerin geliştirilmesi gerektiği ortaya konuluyor.