İngiltere Meteoroloji Kurumu, sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre 2 derece artması durumunda bir milyar insanın, ölümle sonuçlanabilecek risk altına gireceğini duyurdu.
COP26’nın temel amacı, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama şansını canlı tutmak; ancak delegeler, zirvenin son haftasında bunu başarmak için yapılacak çok iş olduğunu söylediler.
İngiltere Meteoroloji Kurumu’nun (Met Office) değerlendirmesine göre, sıcaklıktaki 2 derecelik bir artış, bir milyar insanı risk altına alacak. Kurumdan yapılan açıklamada, bu riskin can kayıplarını da içerebileceği vurgulandı. MET Office’te yayımlanan haritada, söz konusu senaryoda Afrika kıtasının merkezi, Güney Amerika, Avustralya’nın kuzeyi ve Tayland, Vietnam, Malezya gibi ülkelerin de risk altına gireceği öngörülüyor. Öte yandan araştırmada, 4 santigratlık bir artışın, dünya nüfusunun yarısını risk altına aldığı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise, son 20 yılda dünya genelinde sıcak hava dalgaları nedeniyle en az 166 bin kişi öldü. Birleşik Krallık hükümeti, resmi iklim danışmanları tarafından, özellikle hastaneler ve okullar gibi hassas yerlerde, artan ısı için ülkenin hazırlıksız olduğu konusunda defalarca uyarıldı.
Exeter Üniversitesi ve MET Office üyesi Prof. Dr. Richard Betts, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmanın önemine vurgu yaparak, “Bu yeni birleşik analiz, küresel ısınmayı 2,0 derecenin altında sınırlamanın aciliyetini gösteriyor. Sıcaklık seviyesi ne kadar yüksek olursa, insanların yaşamlarına yönelik riskler o kadar şiddetli ve yaygın hale gelir, ancak şimdi harekete geçersek, bu yüksek risklerden kaçınmak mümkün olabilir” dedi.
Brezilya, Etiyopya ve Hindistan gibi tropik ülkeler, aşırı sıcaklık stresinden en çok etkilenen bölgeler ve bazı kısımlar insan yaşanabilirliğinin sınırına doğru gidiyor. Met Office Hadley Merkezi Müdürü Prof Albert Klein Tank ise şunları söyledi: “Bu haritalar, dünyanın en ciddi etkilerin meydana gelmesi beklenen bölgelerini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve Avrupa dahil olmak üzere dünyanın tüm bölgelerinin iklim değişikliğinden etkilenmeye devam etmesi bekleniyor.”
Bilim insanları, birkaç yıldır ölümcül ısı ve nem seviyeleri konusunda uyarıyorlar. Küresel petrol endüstrisinin kalbi olan Orta Doğu’daki Körfez’i gösteren 2015 tarihli bir araştırma, iklim değişikliği kontrol altına alınmazsa, insan yaşamının sınırlarını aşan sıcak hava dalgalarına maruz kalmaya hazırlanıyor.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…