Petrol ve gaz zengini Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), üçüncü Ulusal Katkı Beyanı’nda (NDC), 2050’ye kadar net sıfıra ulaşma yolunda, 2019 ve 2035 yılları arasında emisyonları %47 oranında azaltmayı hedefleyeceğini söyledi.
Plan, BAE’nin “iklim krizinin aciliyetini kabul ettiğini” ve yeni NDC’sinin “1.5 derecenin ulaşılabilir kalmasını sağlamanın yolunu açtığını” iddia ediyor.
Körfez ülkesi, güneş enerjisi ve nükleer enerji kurmak, karbon yakalama ve depolama teknolojilerine yatırım yapmak ve petrol ve gazı daha az kirletici bir şekilde üretmek gibi önlemler yoluyla emisyonları azaltmayı planlıyor.
BM’nin iklim şefi Simon Stiell’in geçen ay çağrıda bulunduğu gibi, hedef tüm sera gazlarını ve ekonominin tüm sektörlerini kapsıyor.
Ancak iklim kampanyacıları BAE’yi, 2035 yılına kadar üçte bir oranında artması öngörülen petrol ve gaz üretimini kısıtlamaya yönelik herhangi bir önlemi dahil etmediği için eleştirdi. BM karbon muhasebesi kurallarına göre, BAE’nin yurtdışındaki petrol ve gaz tüketiminden kaynaklanan emisyonlar, kendi emisyonlarına dahil edilmiyor.
BAE %47’lik bir kesinti hedeflerken, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ile çalışan iklim bilimciler küresel emisyonların 2019 ile 2035 arasında %60 oranında düşmesi gerektiğini söylüyor. Ancak ülkelerin gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak bu hedefe doğru farklı adımlarla ilerlemeleri bekleniyor.
BAE, yeni NDC’sinde 2035 emisyon azaltım planının “adalet ile hedefi dengelediğini, katkılarının önemli ve ulusal koşullar göz önüne alındığında ulaşılabilir olmasını sağladığını” söylüyor
BAE’nin önceki NDC’sinde emisyonların 2030 yılına kadar %19 azaltılması hedefi yer alıyordu. Ancak Climate Action Tracker (CAT), bu NDC ile emisyonların on yılın sonunda yaklaşık %16-20 oranında artacağını belirtmişti.
Paris Anlaşması’na imza atan 194 ülkenin tamamının her beş yılda bir daha iddialı bir NDC sunması bekleniyor.
İlk set 2015’te Paris Anlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra üretildi, ikincisi 2020’deki COP26 iklim zirvesine denk gelen dönemde geldi. Üçüncü güncellemenin ise gelecek yıl Şubat ayında tamamlanması bekleniyor.
BAE, bu turda yeni bir NDC yayınlayan ilk ülke oldu. Diğer ülkelerden bazılarının (özellikle COP29’a ev sahipliği yapan ülke olan Azerbaycan ve COP30’a ev sahipliği yapacak Brezilya’nın) COP29’da veya yıl sonuna kadar yeni NDC’lerini açıklanması bekleniyor.
“Troyka” olarak bilinen üç hükümet de, hedeflerinin Paris Anlaşması’nın en güçlü hedefi olan küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefiyle uyumlu olacağına söz verdi.
Ancak Brezilyalı iklim müzakerecisi Liliam Chagas’ın Haziran ayında söylediği gibi, bunun pratikte ne anlama geldiğine dair “çok taraflı olarak üzerinde anlaşmaya varılmış bir metodoloji yok”. Chagas, “Bu herkesin kendi kararına bağlı” dedi.
Hükümetler arasında mutabakata varılmamış olsa da, CAT projesi, tekil NDC’lerin hangi seviyedeki küresel ısınmayla uyumlu olduğunu ortaya koyan bir metodolojiye sahip.
CAT, ikinci turdaki hiçbir NDC’nin 1.5 dereceyle uyumlu olmadığını söylerken, yalnızca birkaçının sıcaklık artışını 2 derecede sınırlandırabileceğini vurgulamıştı. CAT, BAE’nin yeni NDC’si üzerine henüz çalışmadı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…